Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на продукти харчування не будуть рости: чи варто радіти

Розповідаємо, які продукти точно не здорожчають найближчим часом

Фото: УНІАН, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Очікується, що ціни на більшість продуктів харчування залишатимуться стабільними і не підвищуватимуться

Фото: УНІАН, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

У червні 2023 року спостерігалося повільне зростання цін на продукти харчування, що склало всього 0,1%. Це найменший рівень зростання з початку року.

Відповідні дані було розміщено на офіційній сторінці Інституту аграрної економіки України.

Як змінилися ціни на продовольчі товари у порівнянні з попередніми місяцями

За даними Юрія Лупенка, директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", це був найнижчий рівень зростання цін з початку року. У перші три місяці зростання становило 1,4-2,3%, у квітні – 0,3%, а в травні – 0,9%.

Це гальмування темпів зростання цін на продукти харчування відбулося головним чином через зниження цін на деякі товари.

Зафіксовано спад цін (у порівнянні з травнем) на:

  • яйця (-4,1%);
  • соняшникову олію (-2,4%);
  • фрукти (-2,2%);
  • хліб та хлібопродукти (-0,6%);
  • молоко і сири (-0,5%);
  • масло (-0,1%).

Продовжувалося зростання цін (порівняно з травнем) на:

  • м'ясо та м'ясопродукти (на 1,9%)
  • овочі (1%)
  • рибу та рибні продукти (0,3%).

Ціни на макаронні вироби, які в травні знизилися на 0,2%, зросли на 0,1% у червні. Також зупинилося зниження цін на цукор (-0,4%).

Науковець вказує, що останні тенденції в динаміці цін на продукти харчування дають підстави для очікування зниження цін в цілому вже у липні. Однак, здорожчання електроенергії та палива з 1 липня, ймовірно, спричинить нову хвилю зростання цін, особливо на продукти промислової переробки та тваринництва.

Які продукти стали предметом розкоші для українців під час війни

Після початку повномасштабного вторгнення ціни на харчові продукти стали змінюватися майже щодня. Стабільність в цінах була практично недосяжною для українців, оскільки на цифри постійно впливали фактори, такі як курс долара, ажіотаж з боку покупців, війна та інші непередбачувані обставини. Це примусило певних людей припинити покупки деяких продуктів та стримувати свої бажання.

Деякі українці перестали купувати яйця та морепродукти, а деякі почали розумно планувати свій бюджет. Дехто не змінив своїх харчових звичок.

Чи зростуть ціни на продукти влітку 2023

За словами голови Асоціації франчайзингу України Андрія Кривоноса, після встановлення нових граничних цін на електроенергію для бізнесу, які мають набути чинності з 30 червня 2023 року, очікується підвищення вартості продуктів у магазинах на 5-15%. Крім того, ціни на товари першої необхідності також підвищаться.

Ця нова регуляція електроенергетичного сектору може вплинути на витрати підприємств, що залежать від електроенергії у своїй діяльності, включаючи виробництво і торгівлю продуктами харчування. Внаслідок цього, ціни на продукти можуть зрости, що може відобразитися на споживачах і загальному рівні інфляції.

Раніше ми розповідали, як окупація російськими військовими Херсонщини впливає на вартість популярних серед українців весняних овочів. Також ми писали про те, які продукти харчування подорожчали найбільше та пояснили, що відбувається з інфляцією.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.