Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Голодні обмеження: які продукти стали розкішшю для українців через війну

Ми опитали певну кількість українців і з'ясували, що деяким з них довелося розпрощатися з улюбленими продуктами

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці пристосовуються до теперішніх умов

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на харчові продукти почали змінюватися майже щодня з початку повномасштабного вторгнення. Повної стабільності цінників українці так і не помітили, адже на цифри постійно впливали курс долара, ажіотаж з боку покупців, війна та ще чимало факторів. Саме через це деяким людям довелося припинити купувати певні продукти та стримувати себе у бажаннях.

Редакція Pro Гроші поспілкувалася з деякими українцями та дізналася, від яких продуктів їм довелося відмовитися через повномасштабну війну та чи дійсно зростання цін змусило їх змінити своє харчування.

Ми опитали близько 20 українців. Більшість з цих людей оновили свій звичний раціон, а все через те, що довелося розпрощатися з улюбленими продуктами, які вони могли дозволити собі до повномасштабного вторгнення. Люди скаржаться, що ціни ростуть, а тому певна їжа їм стала просто не по кишені.

До повномасштабної війни я могла декілька разів на місяць купити трохи червоної риби чи морепродуктів: креветки, мідії тощо, адже дуже їх люблю. Після лютого 2022 року ціни на них зросли чи не вдвічі, тому мені довелося відмовитись від цього або просто балувати себе рідше, ніж це було колись, – говорить Анастасія.


З її думкою згоден і Нікіта. Наприклад, йому через високі ціни доводиться рідше купувати навіть звичайні курячі яйця.

Зараз я їх можу максимум купити один або два рази на місяць. Продукт здорожчав досить різко і ціна росла і надалі. Я б ніколи не подумав, що такий продукт, який ніколи не був у дефіциті й коштував відносно дешево, зараз може бути таким рідким "гостем" на моєму столі. Однак я просто змінив раціон і використовую меншу кількість даного продукту в їжі, – розповідає чоловік.


Для деяких українців подорожчання продуктів стало стимулом, аби змінити своє ставлення до грошей та навчитися заощаджувати. Так сталося й в Олени. Попри те, що доходи сімʼї за період повномасштабного вторгнення зросли, дівчина все одно намагається виділяти мінімальний бюджет на харчування, аби в майбутньому ці гроші інвестувати чи навіть відкладати.

До війни майже не готувала, адже користувалася доставкою чи просто не вечеряли з чоловіком вдома. Тоді простіше було купити готову страву, ніж купувати всі інгредієнти та ще витрачати на цей час. До того ж, до лютого 2022 року був гібридний графік роботи, тому після роботи бажання готувати не було. Коли перейшла на 100% віддалену роботу – час на приготування страв з'явився. Також грає роль, що дуже сильно зросли ціни в ресторанах, – ділиться Олена.

Зараз планування бюджету дівчини та її сімʼї на харчові продукти дещо змінилося.

Якщо раніше ми могли собі дозволити купити абсолютно всі продукти, то зараз намагаємось виділяти на харчування мінімальний бюджет, аби заощадити на цьому, а гроші інвестувати та відкласти. Дохід при цьому зріс, але цілі та плани, ставлення до грошей змінилося. Тому витрати на їжу для нашої родини – один із пунктів, де ми можемо заощадити, – додає дівчина.


Є і ті українці, які не відмовилися від свого звичайного харчування, а ситуація в країні внесла лише мінімальні корективи.

У мене, можна сказати, що нічого не змінилося, адже наразі я їм те саме, що їла до війни. Єдине, що тепер інакше – я перевіряю країну виробника, щоб не купити випадково продукцію з Росії або продукцію тієї компанії, яка підтримує агресора, – говорить Тетяна.


Однак є і ті люди, які почали саме під час повномасштабного вторгнення дозволяти собі більше якісних та дорогих продуктів. Це повʼязано одразу з кількома факторами.

Я став більше працювати та отримувати більшу зарплатню, а тому почав дозволяти собі більше дорогих та якісних продуктів. Плюс, зіграло роль те, що я переїхав з міста в село. Магазинів тут мало, а ті, які є – переважно досить дорогі. Але тут завжди доступні: овочі, будь-яке м'ясо молоко, сир, яйця. Загалом все, що люди роблять і продають самі. Тут дорого, звичайно, але дуже смачно, – запевняє Антон.

Виходить, що більшість звичних продуктів для деяких українців дійсно стали наразі недоступні через високі ціни. Однак люди не акцентують на цьому велику увагу та намагаються знайти вихід із ситуації.

Раніше ми писали, що буде з цінами на житло до кінця 2023 року. Також ми пояснювали, як в Україні змінюється інфляція.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.