Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на нафту зашкалюють? Що відбуватиметься на світовому ринку в березні

З'ясовували, які чинники впливають на зміну вартості "чорного золота"

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що впливає на вартість нафти в березні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У понеділок, 13 березня, світові ціни на нафту поповзли вгору. Головні причини цього – відновлення попиту в Китаї та слабший курс долара.

Про це повідомляє видання Reuters.

Як змінились ціни на "чорне золото"

Після початкового падіння на початку торгів ф'ючерси на нафту марки Brent зросли на 25 центів, або на 0,30%, до 83,03 долара за барель до 07:00 за Гринвічем.

Ф'ючерси на нафту West Texas Intermediate (WTI) зросли на 23 центи, або на 0,30%, до 76,91 долара за барель.

Настрої на ринку були нестійкими, оскільки занепокоєння щодо подальшого посилення монетарної політики ФРС посилилися через високі запаси сирої нафти в США, відзначають аналітики ANZ Bank у понеділок вранці.

"Це схоже на битву між зростаючими даними про ділову активність на Сході і макроекономічними проблемами на Заході", – зазначив Стівен Іннес, керуючий партнер SPI Asset Management, коментуючи конкуруючі фактори, що впливають на настрої на ринку сирої нафти.

За його словами, з точки зору нафтотрейдерів, долар США має відступити, тому що трейдери відмовляються від повторного прискорення підвищення ставок ФРС; це, в свою чергу, "розчищає шлях для більш сильних китайських фундаментальних показників, які будуть домінувати в торгівлі сировинними товарами".

Що робить нафту дешевшою

Слабший долар робить нафту дешевшою для власників інших валют, надаючи підтримку цінам на нафту.

Банкрутство Silicon Valley Bank і нью-йоркського банку Signature Bank, а також побоювання щодо можливого зараження призвели до розпродажу американських активів наприкінці минулого тижня, що також спричинило тиск на курс долара.

Ембарго на імпорт російської нафти

Раніше ми розповідали, що з 5 грудня 2022 року країни G7 у відповідь на агресію проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. Водночас від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче.

Такі ж обмеження для російських нафтопродуктів набули чинності 5 лютого 2023 року.

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. Доходи від продажу нафти й газу в середньому складають понад 40% у структурі федерального бюджету.

Російську нафту все більше експортують до Китаю та Індії. Однак близькосхідні виробники намагаються продавати більше нафти до Європи. Таким чином західні санкції щодо російського палива прискорюють зміну глобальних енергетичних потоків.

Раніше ми писали, чому ціни на нафту невпинно падали. Також ми повідомляли, що в Кремлі вигадали, як помститися світові за обмеження цін на нафту.

Детальніше про нафту з Російської Федерації читайте за посиланням.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.