Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ці ласощі краще не купувати? Українців попередили про отруєний продукт з-за кордону

У кукурудзі, яку до нашої країни завезли з сонячної Іспанії, виявили вкрай небезпечну для здоров'я речовину

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям повідомили про неякісний продукт, завезений з Іспанії

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

До України потрапила неякісна кукурудза для приготування попкорну. З'ясувалося, що у кукурудзі виявили небезпечну для здоров'я людини речовину хлорпірифос.

Про це йдеться у повідомленні Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області.

Як до України потрапив неякісний продукт?

Відомо, що кукурудза для попкорну експортувалась з Іспанії від виробника Liven SA, Barcelona. В Україні одержувач товару — ТОВ "Фоззі Комерц", що у селі Квітневе Броварського району (вул. Гоголівська 1 А, 07408).

Про те, що у кукурудзі виявили хлорпірифос, органам Держпродспоживслужби повідомили 25 квітня 2023 року. Тож у відомстві попередили операторів ринку про вантаж із небезпечним продуктом.

Чому небезпечний хлорпірифос?

Речовина використовується як контактний інсектицид широкого спектра дії. В організм хлорпірифос може потрапити через органи дихання, шкірні покриви.

Симптоми отруєння хлорпірифосом через органи дихання:

  • кров'янисті виділення з носа;
  • нежить та кашель;
  • дискомфорт у грудях.

Вплив хлорпірифосу на центральну нервову систему проявляється:

  • некогерентністю;
  • порушенням мови й рефлексів;
  • слабкістю;
  • втомою;
  • скороченням м'язів;
  • тремором та паралічем кінцівок й дихальних м'язів.

Чому в Україні побільшало неякісних продуктів

Експерти пов'язують це з війною, через яку дещо послабився контроль за продуктами, які ввозять на територію нашої держави. Так, за словами голови правління асоціації "Споживча довіра" Олени Куликової, розпізнати неякісні продукти практично неможливо без лабораторного дослідження. Ситуацію ускладнює й те, що перевищення хімічних речовин у таких продуктах як горіхи, печиво та інші, людина не може визначити на смак, колір, на око.

"Про всі продукти, які потрапляють в Україну, інформує Держпродспоживслужба, і вона, по ідеї, має вживати заходів щодо вилучення цієї неякісної продукції з ринку України. Це саме за інформацією, яка надходить через систему оповіщення RASFF", – розповіла експертка.

Раніше ми розповідали, які продукти небезпечно купувати на святковий стіл та чому. Також ми писали, які продукти краще не купувати у супермаркеті.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.