Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україну завозять небезпечні продукти: чи можна розпізнати їх на колір та смак

Експертка розповіла, в чому проблема з українським контролем за якістю продуктів харчування

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україну завозять небезпечні продукти

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час повномасштабної війни в Україну почали завозити багато небезпечних продуктів, розпізнати їх часто вкрай складно без лабораторного дослідження.

Про це розповіла голова правління асоціації "Споживча довіра" Олена Куликова в коментарі Обозревателю.

За її словами, перевищення хімічних речовин у горіхах, печиві та інших продуктах людина не може визначити на смак, колір, на око.

"Не можна сказати, звідки їх конкретно везуть. У Європі є така система сповіщення про небезпечні продукти, яка називається RASFF. Держпродспоживслужба з ними контактує, ми маємо доступ до цієї системи у форматі відкритого вікна, але, на жаль, ми не є членами Європейського Союзу. Про всі продукти, які потрапляють в Україну, інформує Держпродспоживслужба, і вона, по ідеї, має вживати заходів щодо вилучення цієї неякісної продукції з ринку України. Це саме за інформацією, яка надходить через систему оповіщення RASFF", – наголосила експертка.

Що зміниться після вступу до ЄС

При цьому після вступу України до Європейського Союзу ситуація з контролем якості продукції має покращитися. У блоці є багато дієвих механізмів та органів, які за цим слідкують.

"Хочеться в це вірити, бо в Європейському Союзі чимало механізмів роботи з небезпечною продукцією, система оповіщення також працює і ринок сам себе в цій ситуації вирівнює. Знову ж таки ми теж завжди закликаємо споживачів, якщо вони зіткнулися з порушеннями, побачили продукцію неналежної якості, інформувати та писати скарги до Держпродспоживслужби. Також можна ділитися такою інформацією в соціальних мережах", – зазначила Куликова.

В Україну потрапила небезпечна курятина

Раніше ми писали про те, що з сусідньої Польщі завезли дуже небезпечну для здоров’я людини курятину – в м’ясі виявили сальмонеллу. Повідомлення про небезпечний продукт надійшло через систему RASFF.

Що виявили в курятині

У курячих четвертях виявили бактерію Salmonella enterica ser. Enteritidis. Під час перевірки продукції сальмонеллу знайшли в двох із п'яти зразків.

Виробник продукції – Cedrob SA Трейдер – AMP Logistyka Sp. z o.o., а отримувач – ТОВ "Візія Трейд" у Черкасах. У відомстві попередили реалізаторів товарів, що у разі виявлення небезпечної куртини їм варто повідомити відповідні органи.

Чим небезпечна дана бактерія

Більшість сальмонел, включно зі згаданим видом, патогенні як для людини, так і для тварин і птахів. Бактерії є збудниками сальмонельозу. Більшість випадків цього захворювання протікає у легкій формі, проте іноді сальмонельоз може становити загрозу для життя.

Які симптоми характерні для хвороби

  • підвищення температури;
  • біль у животі;
  • діарея;
  • нудота.

Раніше ми писали про те, які продукти небезпечно купувати на святковий стіл та чому. Також сайт Pro Гроші розповідав, де категорично не можна купувати червону ікру.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.