Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи законна повістка, яку вручили за порушення комендантської години – відповідь адвоката

Зверніть увагу, що під час комендантської години заборонено перебувати на вулиці та у громадських місцях

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям продовжують вручати повістки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже понад рік мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років. Повістку вони можуть отримати будь-де. Однак чи можна вручати даний документ за порушення комендантської години?

Про це розповів адвокат Андрій Новак.

Відповідно до українського законодавства, за порушення комендантської години загрожує адміністративна відповідальність.

"У нас є випадки, коли повістки за порушення комендантської все ж вручають. Я б сказав, що це незаконно та неправомірно, але такі реалії життя існують", – зазначив адвокат.

Нагадуємо, що під час комендантської години заборонено:

  • перебувати на вулиці та у громадських місцях;

  • переміщатися транспортом або ж пішки без спеціальної перепустки.

Як змінились повноваження ТЦК

Раніше вони не могли мобілізувати вас, якщо ви були на обліку в іншому територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки. Однак наразі уряд дозволив надсилати повістки військовозобов'язаним, незалежно від місця перебування на обліку.

Тепер ТЦК можуть сповіщати про мобілізацію та призивати на військову службу:

  • осіб з-поміж резервістів у особливий період (зарахованих до військового оперативного резерву);
  • осіб за призовом під час мобілізації, на особливий період.

При цьому такі нововведення не розповсюджуються на військовозобов'язаних й резервістів Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки. Також ТЦК більше не будуть займатися підготовкою та веденням територіальної оборони.

Коли призовнику загрожує кримінальна відповідальність

Раніше ми вже також писали, якщо військовозобов’язаний пройшов звіряння військово-облікових даних, медичну комісію для призову та уникнув відправлення до лав ЗС України у військову частину, то в такому разі настає вже кримінальна відповідальність.

Покарати такого військовозобов'язаного можуть за статтею 336 Кримінального кодексу України "Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період". Ухилянту загрожуватиме від 3 до 5 років позбавлення волі. Деталі тут.

А от адміністративна відповідальність настає у тому випадку, коли військовозобовʼязаний належним чином отримав повістку та не зʼявився за викликом до ТЦК для визначення призначення у воєнний час.

Коли можна оскаржити штраф за неявку до військкомату?

Якщо вам не вручили повістку особисто і ви не ставили свій підпис на жодних документах, то у вас є всі підстави для оскарження такого штрафу за ст. 210 п. 1 КУпАП "Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

У такому разі ви можете оскаржити подібний штраф, для того, аби надалі він не переріс у кримінальне провадження. На оскарження штрафу у призовників є 10 днів.

Раніше ми розповідали, в яких випадках бронювання військовозобов’язаних анулюють. Також ми писали, чи може військкомат скасувати відстрочку.

Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.