Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи справді Росія покине ЗАЕС та що буде в разі обстрілів? В Енергоатомі відповіли

Протягом останніх тижнів фіксуються ознаки того, що окупанти планують залишити атомну електростанцію в Енергодарі

Колаж: Pro Гроші

В Енергоатомі пояснили, якими можуть бути наслідки аварії на ЗАЕС

Колаж: Pro Гроші

Якщо Росія вдарить по Запорізькій атомній електростанції, то радіаційна хмара може накрити не тільки Україну, але і сусідні країни.

Про це заявив президент НАЕК Енергоатом Петро Котін в ефірі телемарафону.

За його словами, атомна станція має захист у глибину (Defense in Depth), фактично має 5 бар'єрів фізичних та 5 бар'єрів організаційних.

"Тобто там не так і просто дістатися до ядерного матеріалу, але якщо задатися такою ціллю і бути абсолютно божевільним, то це буде радіаційна аварія, радіаційна хмара і буде викид радіоактивний", – зазначив Котін.

Він додав, що саме від вітру буде залежати, куди саме ця хмара піде та де буде максимальне опромінення.

"В тому числі це можуть бути країни, які межують з Україною", – додав Котін.

Росіяни збираються залишити АЕС?

За словами президента Енергоатома, протягом останніх тижнів з'явилися ознаки того, що росіяни готуються залишити Запорізьку атомну електростанцію.

"По-перше, дуже багато стало з’являтися публікацій у російській пресі про те, що ЗАЕС, можливо, варто би залишити, можливо, її варто передати МАГАТЕ під контроль. Таке, знаєте, враження, що вони збирають валізи і що вони крадуть все, що можуть знайти", – пояснив Котін.

Він уточнив, що зараз рано говорити про те, що російські військові покидають ЗАЕС. Однак можна сказати, що вони "готуються".

Наразі на майданчику ЗАЕС перебувають військова техніка, персонал, вантажівки, "ймовірно, зі зброєю та вибухівкою". Також окупанти замінували територію станції.

На ЗАЕС стався блекаут

23 листопада через російські масовані ракетні удари зупинилося живлення власних потреб Запорізької АЕС із енергосистеми.

Станція перейшла в режим повного блекауту через зниження частоти. Але повністю робочими є дизель-генератори, які допомагають підтримувати оптимальну температуру в реакторах.

"Всі дизель-генератори – в роботі. Радіаційний фон на майданчику ЗАЕС залишається в нормі", – повідомили в компанії.

Разом із станцією в Запоріжжі повністю знеструмлені та відключені від мережі ще три АЕС – Південноукраїнська, Хмельницька та Рівненська. За інформацією Енергоатома, на всіх об’єктах спрацював аварійний захист, внаслідок чого енергоблоки були автоматично відключені. Наразі вони працюють у проєктному режимі, не генеруючи енергію.

Раніше ми писали, що в Україні існує небезпека ядерної та радіаційної катастрофи. Також ми розповідали, навіщо Росія б’є по українським АЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.