Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Щоб точно пережити блекаут: як зберігати бензин для якісної роботи генераторів

Розповідаємо, яких правил потрібно дотримуватися при зберіганні бензину для генераторів

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Головні правила зберігання бензину

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Після російських ракетних обстрілів енергетичної інфраструктури більшість українців придбали собі генератори.

Сайт Pro Гроші розповідає, як правильно зберігати бензин для генераторів.

Основні правила

Найголовніше правило безпеки – тримати запаси бензину якомога далі від самого генератора. Каністра, яка стоїть близько до обладнання, може перегрітися та вибухнути. Бензин не терпить сильних перепадів температури чи контакту з повітрям. Тому краще зберігати його в щільно закритій тарі та в трохи прохолодному місці.

Головні умови зберігання такі:

  • температура від мінус 10 до плюс 30 градусів (найкраще плюс 15-20);
  • відсутність світла, непрозора тара;
  • герметичність тари.

Для короткочасного зберігання бензину добре підходять пластикові каністри, однак залишати в них паливо на тривалий термін не можна. Пластик вступає у хімічну взаємодію з паливом та накопичує статичний електрозаряд, а ефективність може поступово знижуватися від перепадів температури та вологості. Максимальний термін зберігання в таких каністрах – 3 місяці, але краще злити пальне ще раніше.

Пластикові пляшки взагалі не можна використовувати для тривалого зберігання бензину, така тара передбачена лише для швидкого транспортування. Зберігати в ній бензин понад тижденьне можна.

Для тривалого зберігання бензину ідеально підходить металева каністра, в ній бензин можна протримати до року, але краще використати паливо протягом шести місяців. При такому зберіганні достатньо стежити за герметичністю кришки та чистотою тари, а також не допускати попадання в неї вологи.

Де краще зберігати бензин

Бензин ні в якому разі не можна зберігати на балконі, лоджії або в будь-яких інших приміщеннях будинку. Також не можна ставити каністру поблизу опалювальних приладів, це може привести до вибуху або пожежі.

Каністру з бензином варто зберігати у гаражі, темній коморі, погребі чи підвалі. Нетривалий час можна зберігати бензин у багажнику авто.

Перед зберіганням потрібно правильно підготувати каністру з бензином:

  • залити свіжий бензин, закрити пробкою та кришкою;
  • додатково обмотати плівкою або натягнути гумовий ковпачок;
  • поставити у відповідне прохолодне місце, без потрапляння сонячних променів.

Термін зберігання

Бензин може сміливо простояти протягом п'яти років, після цього терміну його краще утилізувати. При такому довгому зберіганні паливо втрачає частину своїх властивостей. За держстандартами, зберігати паливо в герметичній каністрі можна до 12 місяців.

Застарілий бензин можна використовувати для різних технічних інструментів, наприклад, бензопили або газонокосарки. Однак не варто заливати таке паливо в автомобільний бензобак чи сучасний генератор.

Раніше ми розповідали, чи загрожує дефіцит палива водіям, через масове ввезення генераторів в Україну. Також ми писали, як користуватися генератором без шкоди для здоров'я.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.