Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Через війну постраждала ще одна галузь: скільки молока ми втратили

Завдяки ефективній роботі молочних ферм вдалося мінімізувати втрати

Колаж: Pro Гроші

Раніше підприємства виробляли більше продукції

Колаж: Pro Гроші

Українська молочна галузь внаслідок повномасштабної війни Росії проти України недоотримала майже 1 млн тонн молока за весь період війни.

Про це повідомляє Асоціація виробників молока.

Втрати промислового поголів’я корів з 24 лютого вже перетнули позначку 50 тисяч голів худоби.

"На тлі скорочення поголів’я та продуктивності корів у прифронтових зонах та територіях з активними бойовими діями виробництво молока в Україні за 10 місяців знизилося на 12,4% – до 6,575 млн тонн. Тобто галузь недоотримала 929,6 тис. тонн молока. Однак завдяки ефективній роботі молочних ферм у більш безпечних регіонах та релокації поголів’я з уражених зон вдалося мінімізувати втрати промислового молока", – йдеться у повідомленні.

За аналізований період підприємства виробили 2,185 млн тонн молока, що на 120 тис. тонн, або 5,2% менше, ніж минулого року.

В Україні частина продуктів стала небезпечною

Раніше ми писали про те, що псується найшвидше:

  • охолоджене м'ясо;
  • напівфабрикати;
  • варені ковбасні вироби (сосиски, сардельки);
  • варена ковбаса;
  • ваговий кисломолочний сир;
  • рибні продукти.

Термін вживання таких продуктів – 48-72 години, адже вони не запаковані та охолоджені. Тому без світла вони страждають досить сильно, і зʼївши їх ви можете отримати харчове отруєння.

Як перевірити стан продукту

Якщо на поверхні продукту буде слиз, розвиватимуться бактерії, дріжджі, то не беріть його.

Також зверніть увагу, якщо на етикетці написано, що продукт має зберігатися при низьких температурах, а він просто лежить на прилавку, то не купуйте такий товар.

Альтернатива холодильнику

Оскільки українці не можуть бути впевнені у стабілізації енергосистеми, потрібно подбати про альтернативні варіанти охолодження їжі. Зокрема стане у пригоді портативний холодильник, який не працює на електриці. На дно викладіть шар заморожених продуктів, потім ту їжу, яка швидко псується, а на неї покладіть ще один прошарок заморозки або пакети з льодом.

Спробуйте також забити морозильну камеру, адже вона більш ізольована і довше зберігає холод. Намагайтеся по мінімуму відкривати дверцята холодильника, щоб чотири години не перетворилися у дві.

А ще пам'ятайте: не можна куштувати їжу, щоб визначити, наскільки вона придатна до споживання. Якщо маєте сумніви у її свіжості, краще одразу викидайте.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які продукти точно не подешевшають до кінця року. Також ми повідомляли, що дефіцит у магазинах неминучий.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.