Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ще один продукт дорожчатиме? Що буде з цінами на молоко

Експерт розповів, що буде з цінами на молочні продукти найближчим часом

Фото і колаж: Pro Гроші

Ціни на молоко можуть ще трохи зрости

Фото і колаж: Pro Гроші

Ціни на продукти в Україні зросли за останні кілька місяців. Особливо помітно змінилася вартість яєць та м'яса. Тож українців цікавить, чи будуть дорожчати й молочні продукти.

Pro Гроші дізналося в аналітика Українського клубу аграрного бізнесу Максима Гопка, що буде з цінами на молочну продукцію найближчим часом.

Так, за його словами, вартість молока теж буде трохи зростати, можливо, у найближчий місяць.

Якщо казати про звичайне молоко, яке продається у супермаркетах, я думаю, що ціна зросте на пару відсотків у найближчий місяць. Це буде залежати від того, як далі в Європу піде експорт.

УКАБ зазначав, що за підсумками 9 місяців 2022 року Україна експортувала молочної продукції на 11% більше, ніж торік.

Я думаю, що така тенденція експорту збережеться і до кінця року, що буде позитивно для нас, нашої економіки та аграрного сектору, – вважає експерт.

Гопка пояснив, що у фермерів в ЄС ціна за літр молока становить близько 0,516 євро (18-19 гривень). Тобто, за цією ціною переробне підприємство закуповує у фермерів молоко. В Україні підприємства закуповують молоко за ціною в районі 12-13,50 грн за літр.

Тобто різниця суттєва. Тому, за словами експерта, Європейському Союзу вигідніше купувати молоко тут.

Але експорт може трохи призупинитися і збавити темп – світовий попит на молочні продукти падає, що показує ринок, і в Європі так само. На це впливають і зовнішні, і внутрішні фактори. Споживання трохи змінилось за останній час, – зазначив Гопка.

Аналітик пояснює, що у зв’язку зі зниженням експорту, починається накопичення внутрішніх складів, обсягу молочної продукції. Тому ціна молока поступово буде трохи знижуватись і, можливо, стабілізується.

Кожен місяць на ціни впливають все нові і нові фактори, тому важко сказати точно, як воно буде. Якщо ми продовжимо експортувати, ціна можливо буде трохи зростати, якщо темпи будуть знижуватися – ціна в Україні не буде зростати, – підсумував він.

Раніше ми писали, що на українців до кінця року очікує підвищення цін на продукти. У Нацбанку передбачають дефіцит деяких овочів і фруктів через несприятливі погодні умови та недостатню кількість овочесховищ.

Також ми розповідали, на скільки здорожчали сири та ковбаси та яка зараз їхня вартість в магазинах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.