Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чекати ще недовго? Українцям натякнули, коли з'явиться е-гривня

Ділимося подробицями щодо того, чи скоро громадяни України зможуть користуватися цифровою гривнею

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Рішення щодо впровадження електронної форми грошової одиниці України – е-гривні наразі не прийняти. Нацбанк продовжує тестувати проєкт та вивчає, як цифрові гроші вплинуть на макроекономічну та фінансову стабільність.

Як повідомляється, запроваджувати е-гривню у широкомасштабний обіг чи ні вирішать лише після проведення усіх необхідних процедур.

"НБУ до питання випуску власної цифрової валюти зважено та враховуючи, зокрема, потенційний вплив від її запровадження на фінансову систему держави", – йдеться у повідомленні.

Хто зможе користуватися цифровою гривнею

Раніше передбачалося, що користуватися е-гривнею зможуть:

  • усі верстви населення;
  • юридичні особи;
  • державні органи;
  • банки та небанківські установи.

Наприкінці 2022 року також стало відомо, як можна буде використовувати е-гривню:

  • для роздрібних безготівкових платежів із можливим функціоналом "програмованих" грошей: для здійснення цільових соціальних виплат, зниження державних видатків на адміністрування та контроль цільового використання коштів, а також використання технології смартконтрактів для програмування різноманітної логіки розрахунків залежно від настання тих чи інших обставин та фактів;
  • у сфері, пов’язаній з обігом віртуальних активів (наприклад, для обміну, забезпечення випуску та інших операцій з віртуальними активами). Е-гривня може стати одним із ключових елементів якісного розвитку інфраструктури для ринку віртуальних активів в Україні;
  • для забезпечення можливості здійснення транскордонних платежів: забезпечить можливість здійснювати транскордонні платежі швидше, дешевше та прозоріше.

Які послуги можна оплачувати електронними грошима

На початку цього року українцям дозволили використовувати електронні гроші для оплати

  • податків та зборів;
  • комунальних платежів;
  • здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) з використанням електронних грошей платниками єдиного податку І-ІІІ груп.

Але запрацюють ці послуги лише після скасування в Україні воєнного стану, оскільки через війну в Україні обмежили обіг електронних грошей.

Раніше ми пояснювали, як несплата ЄСВ вплине на страховий стаж та розмір пенсії. Також ми писали, як Україна наближається до цифрового безвізу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.