Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Час не можна купити. Як дати своїй дитині все без грошей

Разом з експертом розібралися, чи можуть батьки дати дитині все без грошей

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Дітям потрібна увага та здорові стосунки із батьками

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Гроші – одна зі складових життя. Батьки часто замислюються над тим, що потрібно більше працювати та заробляти, аби дитина ні в чому собі не відмовляла. Однак, чи можна дати дитині все без грошей?

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповіла психологиня Анастасія Трихліб.

Чи можливо дати дитині все без грошей

Тут потрібно розуміти про які потреби йде мова. Якщо говорити про такі базові матеріальні речі, як одяг, взуття, іграшки тощо, то, звісно, для цього потрібні гроші.

Але якщо говорити про те, що ви можете дати дитині без грошей, то я б назвала більш фундаментальні речі. Час, увага, включеність дитини, коли вона на рівні почуттів розуміє, що її бачать, чують й приймають з усіма емоціями, – каже психологиня.

За її словами, для дитини дуже важливі обійми, поцілунки та інші знаки уваги. Адже коли з батьками стосунки теплі та радісні, вона відчуває себе щасливою, незалежно від того заможна сім'я чи ні. В майбутньому дитина може перейняти поведінку своїх батьків, адже стосунки в сім'ї будуть першим прикладом, який вона побачить.

Насправді найбільшим ресурсом і важливою опорою для батьків – є особистий розвиток. Наприклад, книги, прослуховування різних подкастів або навіть спілкування з терапевтом. Варто розуміти, що просвітлюючи себе і працюючи над собою можна передати дитині всі навички та звички, – наголошує експерт.

Також вона додала, що ставлення до себе, розуміння себе та навколишнього світу передадуться дитині і це може бути найдорожчим подарунком для неї. Тож, любіть себе та своїх дітей.

Як грошима не зіпсувати життя своїм дітям

Засновник соціального проєкту "Сімейний Бюджет", партнер iPlan.ua Любомир Остапів розповів сайту Pro Гроші, що батькам потрібно дотримуватися лише трьох основних правил, аби фінансово не зіпсувати життя своїй дитині:

  1. Батьки мають бути фінансово грамотними й давати хороший приклад своїм дітям.
  2. Не дозволяти всього. Дати зрозуміти дітям зв'язок між працею і грошима (що гроші – це достойна оплата праці).
  3. Не тиснути на дітей грошима (тобто, позбавляти дитинства заради заробітку).

За словами експерта, це дуже погано, коли батьки постійно знаходяться на роботі та не приділяють достатньо уваги дитині. Не виключено, що в майбутньому вона може перейняти таку поведінку батьків.

Раніше ми розповідали, як зрозуміти, що ви фінансово подорослішали. Також ми писали, як стати фінансово незалежним вже зараз.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.