Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Воєнний стан в Україні: як покарають призовників за незаконний перетин кордону

Для призовників, які скористалися схемою незаконного перетину кордону, передбачено кілька видів відповідальності

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що загрожує призовникам за спробу незаконного перетину кордону

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні чоловікам призовного віку заборонено перетинати кордон під час воєнного стану, однак деякі призовники не полишають спроб виїхати з країни, навіть незаконно.

Про те, що загрожує чоловікам, які скористалися схемою незаконного перетину кордону, розповідає старший юрист БФ "Право на захист" Олександр Трегуб.

Незаконний перетин кордону

За незаконний перетин кордону передбачено кілька видів відповідальності — адміністративна та кримінальна. Все залежить від того, як саме людина намагалася перетнути кордон, наприклад, пропонувала хабар за виїзд або підробила документи.

"Адмінвідповідальність за перетин кордону поза пунктами пропуску (через ліс, річку, у багажнику автомобіля тощо), надання чужого документа при перетині кордону (в тому числі паспорта жінки, відповідно переодягнувшись) передбачена статтею 204-1 КУпАП. За вчинення цього порушення передбачено штраф або адміністративний арешт", – пояснив юрист.

За його словами, призовники можуть використовувати для перетину кордону підроблені паспорти або висновки ВЛК. Але за це вони понесуть відповідальність у вигляді накладення штрафу або позбавлення волі.

Також кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі строком до 4 років може понести призовник, який намагався підкупити прикордонника.

"Причому відповідальність настає за саму пропозицію дати хабаря, незалежно від того, чи прикордонник прийняв пропозицію і взяв хабаря. Та незалежно від того, чи вдалося в результаті перетнути кордон", – каже Трегуб.

Юрист зазначив, що найчастіше незаконний перетин кордону чоловіки здійснюють з метою ухилення від призову. Тому будь-які спроби виїзду з країни можуть кваліфікуватися саме як ухилення від мобілізації. У такому разі призовникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком від трьох до п’яти років.

Така кримінальна відповідальність настає, якщо у суді зможуть довести, що незаконний перетин кордону чоловіком призовного віку вчинено саме з метою ухилення від мобілізації. Лише тоді такі протиправні дії особи можуть кваліфікуватися як злочин.

Раніше ми розповідали, що для ще однієї категорії українців оновили правила виїзду за кордон. Також ми писали, чи може чоловік виїхати з країни, якщо в нього ще не народилася третя дитина. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.