Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що чекає на пенсіонерів у вересні: чотири питання, які турбують кожного

Розповідаємо, що відбуватиметься з пенсійними виплатами у вересні та на які надбавки можуть розраховувати українці

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як зміняться пенсійні виплати у вересні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У перший день осені українцям потрібно бути готовими до деяких нововведень, які торкнуться соціальних виплат. Наприклад, дехто з громадян отримає абсолютно нову доплату до пенсії.

Тому сайт Pro Гроші вирішив детальніше розповісти про пенсійні зміни, які відбуватимуться з 1 вересня.

Доплати від ООН

Частина пенсіонерів вже отримала виплати наприкінці серпня, іншим громадянам нарахують гроші у вересні. На кошти від Всесвітньої продовольчої програми ООН можуть розраховувати люди пенсійного віку, які:

  • живуть на територіях активних чи можливих бойових дій;
  • отримують пенсії менше ніж 3 тисячі гривень;
  • не отримували з 1 березня 2023 року інші додаткові виплати від міжнародних організацій та/або допомоги на проживання для ВПО.

Надбавку до пенсійних виплат можна буде отримувати впродовж чотирьох місяців. Її розмір — сума, якої не вистачає до трьох тисяч гривень пенсії, але не менше ніж 100 гривень.

Підвищення пенсій

До кінця 2023 року перерахунку пенсійних виплат не відбудеться, тому розмір пенсій у вересні не зазнає змін. Лише пенсіонери, яким цього року виповниться 70, 75 чи 80 років, отримають надбавку за віком.

Так, 80-річним пенсіонерам держава доплатить 570 гривень. Громадянам у віці від 75 до 80 років — 456 гривень, а тим, кому від 70 до 75 — 300 гривень.

Мінімальна пенсія не зміниться

У вересні розмір мінімальної пенсії залишиться на рівні 2 093 гривень. Зміни якщо й відбудуться, то не раніше 2024 року.

Водночас у мирний час розмір мінімальної пенсії підвищувався двічі на рік — 1 липня та 1 грудня.

Виплати пенсій у зоні бойових дій та в окупації

У перший місяць осені пенсіонери, які залишилися на територіях, де відбуваються активні бойові дії або під тимчасовою окупацією, і яким Укрпошта не може доставляти пенсії, можуть віддалено подати заяву до ПФУ та відновити виплати. Для цього потрібно мати кваліфікований електронний Дія.Підпис.

Після затвердження та розгляду заявки пенсійні виплати громадянам перераховуватимуть на банківські картки.

Як отримати соціальну пенсію

На виплату такої допомоги можуть розраховувати громадяни, які досягли пенсійного віку, але не можуть отримувати пенсійні виплати через брак трудового стажу. Аби оформити виплати, потрібно надати:

  • документ, що засвідчує особу пенсіонера та його місце проживання;
  • індивідуальний податковий номер;
  • довідку про наявний страховий стаж (видається у Пенсійному фонді на запит пенсіонера – протягом 5 робочих днів);
  • декларацію про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї за останні пів року, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги).

Раніше ми писали, як отримати пенсійні надбавки у 2023 році. Більше про соціальні виплати в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.