Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Рада ухвалила держбюджет на 2024 рік – що він передбачає

Під час засідання за головний кошторис країни в цілому проголосували 276 народних депутатів

Фото: Верховна Рада, Руслан Стефанчук/Facebook. Колаж: Pro Гроші

В Україні прийняли державний бюджет на 2024 рік

Фото: Верховна Рада, Руслан Стефанчук/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Верховна Рада України 9 листопада затвердила державний бюджет на 2024 рік. Головний кошторис країни отримав підтримку від 276 парламентарів.

Розповідаємо, що відомо про держбюджет на наступний рік.

Перед голосуванням в ефірі телемарафону голова бюджетного комітету парламенту Роксолана Підласа розповіла, що ВР скоротила видатки на капітальні проєкти з метою збільшення фінансування сектору безпеки та оборони.

"Ми скоротили практично всі капітальні видатки. Там трохи залишалося коштів на будівництво другої черги музею Голодомору, ми це викреслили. Ми також викреслили видатки на ремонт фасадів різних держорганів, трохи збільшили видатки на соціальну допомогу", – розповідала депутатка.

Які видатки передбачені в держбюджеті на 2024 рік

Після першого читання в головному кошторис країни були внесені такі зміни:

  • доходи державного бюджету зросли на 22 млрд грн і становлять 1,768 трлн гривень;
  • витрати залишаються майже незмінними на рівні 3,35 трлн гривень;
  • дефіцит бюджету зменшено на 22 млрд гривень і тепер складає 1,57 трлн гривень;
  • зовнішні запозичення скорочено на 103,5 млрд гривень (з 42,9 млрд доларів до 41 млрд доларів) для відповідності угоді з МВФ. Це було компенсовано збільшенням внутрішніх запозичень на 81,4 млрд гривень;
  • прогноз щодо реального ВВП зменшено до 4,6% (порівняно зі 5% у першому читанні);
  • прогноз інфляції складає 9,7% (порівняно з 10,8% у першому читанні);
  • прогнозований середньорічний курс гривні до долара знижено до 40,7 грн (порівняно з 41,4 грн за долар у попередньому прогнозі).

Рада підтримала законопроєкт "військове ПДФО"

8 листопада Верховна Рада України прийняла рішення щодо перерозподілу військового податку на доходи військових (ПДФО) між місцевими та державним бюджетами. Згідно з законопроєктом №10037, з 1 жовтня по 31 грудня 2023 року "військовий ПДФО" буде розподілятися між державним бюджетом у пропорції 50% на 50%. Половина цих коштів – для фінансування Державної служби спеціального зв'язку на дрони (13 мільярдів гривень), і інша половина – для Міністерства оборони на закупівлю артилерійських систем (13 мільярдів гривень).

Законопроєкт також передбачає спрямування доходів Дорожнього фонду у 2024 році до загального фонду державного бюджету на потреби оборони. Важливо зауважити, що ця ініціатива не торкнеться "звичайного ПДФО" в обсязі 64% в громадах, але 4% цього податку будуть спрямовані на виробництво теплової енергії та підтримку підприємств у цьому секторі.

Раніше ми повідомляли, що Верховна Рада ухвалила новий законопроєкт, який стосується ВПО. Також ми писали, скільки мільярдів піде на оборону у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.