Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Без медогляду звільнятимуть з роботи? Як зміняться правила для деяких українців

Розбиралися, кого із робітників зобов'яжуть проходити медичний огляд та хто платитиме за це обстеження

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

За медогляд платитимуть роботодавці

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні тривають воєнний стан та загальна мобілізація. Попри це, працівників деяких категорій зобов’яжуть проходити обов’язкові медичні огляди. Платити за обстеження будуть роботодавці.

Про це повідомляє Федерація профспілок.

Які працівники повинні будуть проходити медогляд

  • працівники, які працюють в умовах дії шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища (шум, вібрація, забрудненість повітря робочої зони та робочих поверхонь шкідливими хімічними речовинами, іонізуючих та неіонізуючих випромінювань), важкості та напруженості трудового процесу;
  • працівники які підпадають під вплив канцерогенів, мутагенів та/або біологічних агентів;
  • працівники, які зайняті на роботах, де є потреба в професійному доборі;
  • працівники віком до 21 року;
  • працівники, які мають змінний режим роботи із залученням до роботи у нічний час.

Коли проводитимуть медогляд

Попередній медогляд проводиться під час прийому на роботу. Періодичний (протягом трудової діяльності) медичний огляд проводиться один раз на рік чи на два роки в залежності від виробництва.

Як зазначається в пояснювальній записці до проєкту, станом на кінець 2021 року в Україні зареєстровано 834 тисяч штатних працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими умовами праці.

Яка вартість медогляду

Середня вартість за проходження обов’язкового медичного огляду одним працівником, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами праці, становить 800 гривень.

Орієнтовна загальна сума витрачених коштів всіма роботодавцями на проходження обов’язкового медичного огляду складає 6,675 млрд гривень на рік.

За даними МОП та ВООЗ, своєчасне проведення медичних оглядів дозволяє знизити ризики виникнення (ускладнення) професійно-обумовлених захворювань на 14-16%. За розрахунками МОЗ, оцінки втрат від професійних захворювань становлять близько 18 млрд гривень.

Без яких професій залишилося людство через прогрес

Раніше ми розповідали про те, що деякі професії зникли з ринку праці назавжди, на що вплинули глобальна автоматизація і технологічний прогрес.

Наприклад, була велика категорія працівників, які вручну зважували та лічили гроші. В сучасному світі це роблять банкомати та електронні системи розрахунків, тому таких фахівців ніде не зустрінеш.

Схожа історія сталася з годувальниками коней – високооплачуваною і популярною колись роботою. Коні були основним видом транспорту, використовувались у сільському господарстві та на війні. Як тільки достатньо розвинувся автомобільний транспорт і механізувалися фермерські роботи, попит на коней зменшився. Відповідно потреба у годувальниках також зникла. Детальніше – тут.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ChatGPT назвав професію, на яку буде шалений попит найближчим часом. Також ми повідомляли, що ChatGPT назвав 10 професій, які можуть зникнути через штучний інтелект.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.