Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Звітність, податки та групи – які питання хвилюють ФОПів

Нагадаємо, що з 1 серпня тих підприємців, які перебували на 2% єдиного податку, перевели на іншу ставку

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

У ФОПів відбулося чимало змін

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

З 1 серпня набув чинності закон, що передбачає запровадження певних змін для українських підприємців, а саме скасування "спрощенки" та повернення довоєнної системи оподаткування. Однак у ФОПів і досі залишилося безліч питань через ці оновлення.

Про це йдеться в Telegram-каналі "Про податки ФОП в Україні".

"Дія" пропонує платити 2%

Зміни для підприємців вже відбулися, а "Дія" і досі пропонує подати звіт за серпень зі ставкою 2%. У такому випадку нічого не варто робити. В серпні вже не існує ставки у 2%. І більшість ФОПів перейшли на 5%. Скоріше за все, додаток ще не встиг адаптуватися до нових реалій.

Як звітувати тим, хто був на 2%, а тепер на 5%?

Останній місячний звіт був за липень по 2%. По 5% звітуємо поквартально. Наступний звіт буде за підсумками 3 кварталу, а отже звітувати будемо в жовтні.

Як звітувати за 9 місяців по 5% тим, хто до липня був на 2%, адже виходить що ФОП не весь 3 квартал був на 5%?

Тут все дуже просто. У звіті за 9 місяців необхідно вказати лише той дохід, який отримали за період перебування на 5%.

Що змінилося для ФОПів на 3 групі з 1 серпня

Раніше ми розповідали, що ухвалений законопроєкт №8401 скасував спрощену систему оподаткування та певні пільги для підприємців. Документ врегулював такі важливі моменти:

  • новостворені суб’єкти господарювання, які з дня державної реєстрації обрали 2% ЄП, автоматично вважатимуться платниками ЄП зі ставкою 5%;

  • автоматичне відновлення прав і обов’язків платника ПДВ для тих суб’єктів, у кого реєстрація платником ПДВ була призупинена.

Отже, з 1 серпня тих підприємців, які перебували на 2% єдиного податку, перевели на іншу ставку. За власним бажанням ФОП може подати заяву про відмову від застосування 2% ЄП і вказати, на яку систему хоче перейти.

Як зміниться робота бізнесу після повернення довоєнних податків

Раніше ми вже розповідали про те, що на думку адвоката Ростислава Кравця, державі слід було відтермінувати ці зміни до кращих часів. Він вважає, якщо в Україні й надалі з'являтимуться такі несподівані нововведення, то бізнес не буде зацікавлений у продовженні співпраці, закриватиме робочі місця й вестиме свою діяльність за межами нашої країни.

Ба більше, за його словами, це певним чином може свідчити про те, що люди, які зараз знаходяться за кордоном, просто не повертатимуться в Україну. Більше про це читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ФОПи прокинулись з боргами та розповідав, як податкова вдарила по нервах підприємців 9 серпня. Також ми повідомляли, як зареєструвати РРО та запобігти штрафам.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.