Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

За "шампанське" та "коньяк" загрожуватимуть штрафи: які нові правила діятимуть в Україні

Введення змін в законодавство сприятиме покращенню контролю за використанням брендів та географічних зазначень спиртних напоїв в Україні

Фото: Unsplash

В Україні введуть нові правила для виробників спиртних напоїв

Фото: Unsplash

В Україні мають намір посилити контроль над використанням брендів та географічних зазначень спиртних напоїв. У Верховну Раду від Кабміну вже надійшов законопроєкт №10162, який передбачає внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення та встановлення штрафів за незаконне використання зареєстрованих брендів з грудня 2024 року. Ця ініціатива є частиною ширшого законодавчого пакета щодо регулювання географічних зазначень спиртних напоїв.

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Однією з центральних положень цього проєкту є алюзія, яка означає пряме або непряме згадування однієї чи кількох офіційних назв спиртних напоїв або географічних позначень спиртних напоїв у процесі опису, презентації або маркування харчових продуктів і алкогольних напоїв. За такі порушення передбачено накладання штрафу від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить від 340 до 850 гривень.

В пояснювальній записці до проєкту зазначається, що закон "Про географічні зазначення спиртних напоїв", який був ухвалений в грудні 2022 року, буде введений в дію з 28 грудня 2024 року. Він спрямований на гармонізацію положень національного законодавства з нормами права ЄС і встановлює загальні правила визначення, опису, представлення і маркування спиртних напоїв, а також правила використання офіційних назв спиртних напоїв і особливості використання та захисту географічних зазначень алкогольних напоїв.

Що відомо про закон щодо захисту брендів та географічних зазначень

Україна прийняла цей закон у 2019 році з метою посилення правового захисту географічних вказівок. Він є частиною зобов'язань держави, передбачених у контексті угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Його прийняття спрямоване на забезпечення захисту іноземних географічних вказівок і створення передумов для використання таких вказівок в нашій країні.

Раніше ми повідомляли, що у Мінфіні розповіли про плани щодо податкової політики. Також ми писали, що для українців запустили нову торговельну платформу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.