Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

За борги і не тільки: чому ФОПу можуть анулювати групу єдиного податку

Незнання вимог для ведення діяльності на конкретній групі може призвести до анулювання єдиного податку або переведення на іншу систему

Фото: Pexels, zak.tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

ФОПам можуть анулювати групу єдиного податку з кількох причин

Фото: Pexels, zak.tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

Всі фізичні особи-підприємці на єдиному податку можуть стикнутися з дуже болючою проблемою – анулюванням групи. Зазвичай це стається неочікувано для ФОПа і навіть без попередження з боку контролюючого органу. Причин для такого рішення податківців є багато, але найпоширенішими можна назвати лише дві.

Про це розповів податковий консультант Михайло Смокович у Telegram.

Всі фактори, які призводять до анулювання групи ЄП, перелічені у статті 298.2.3.Податкового кодексу України. Втім дуже часто підприємці вимушені перейти на сплату інших податків і зборів через дві причини. Масовими проблемами для ФОПів на єдиному податку є:

  • податковий борг, що тягнеться протягом двох кварталів підряд;
  • автоматичне переведення підприємця на загальну систему, а не на 3 групу зі ставкою 5%.

Що стосується першої проблеми, то її легко перевірити і виправити. Ті ФОПи, яким нарахували заборгованість у сумі понад 3 060 грн, будуть позбавлені права перебувати на єдиному податку. Важливо, щоб цей борг був наявним на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів.

Друга за популярністю причина виникає у людей, які до 1 серпня 2023 року знаходилися на спрощеній системі оподаткування, тобто сплачували 2% з доходу. Причому вони мали опинитися на ставці одразу після державної реєстрації свого ФОП. За законом таких підприємців повинні були перевести на 5%, як тільки набули чинності податкові зміни. Але через помилку їх перекинули на загальну систему.

Виправити такий перебіг подій важко, зате перевірити можна швидко. Необхідно авторизуватися в особистому кабінеті на сайті Державної податкової служби, зайти в меню "Дані платника єдиного податку" та відшукати графу "Дата виключення з реєстру". Якщо такий текст присутній, необхідно звертатися по допомогу в вирішенні проблеми.

Як перевірити наявність податкового боргу

Щоб дізнатися, чи нарахувала податкова заборгованість, та водночас уберегти себе від потенційного анулювання групи, потрібно також зайти в Електронний кабінет платника і виконати простий алгоритм дій:

  • відкрити у меню розділ "Стан розрахунків з бюджетом";
  • вказати актуальний рік;
  • клікнути на код 18050400, який відповідає єдиному податку.

По правому боці знаходиться графа з податковим боргом. Якщо там вказана якась сума, значить ви заборгували податківцям гроші. ФОПи можуть одразу виправити проблему, прогорнувши рядок і клікнувши на значок банківської карти під назвою "Реквізити".

На екрані з’явиться персональна інформація, а саме код платежу, код ЄДРПОУ, МФО, назва отримувача та бюджетний рахунок. За допомогою цих даних підприємці мають змогу оплатити заборгованість, використовуючи один з багатьох доступних способів.

Раніше сайт Pro Гроші писав про перехід на спрощену систему оподаткування і розповідав, як ФОПу швидко подати заявку. Також ми повідомляли, що буде українцям, які не зареєструють ФОП.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.