Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Великі штрафи через забаганку: що буде українцям, які не зареєструють ФОП

Розповідаємо, яке покарання чекає українців за ведення підприємницької діяльності без державної реєстрації ФОП

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям загрожують штрафи за роботу без реєстрації ФОП

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні вистачає людей, які займаються бізнесом неофіційно, тобто не поспішають реєструвати ФОП. Це стосується інтернет-магазинів у соціальних мережах, які продають безліч товарів, фрилансерів, які систематично надають послуги та отримують за них кошти, роздрібних торговців тощо. Але українське законодавство чітко забороняє вести підприємницьку діяльність без сплати податків.

Сайт Pro Гроші розповідає, що буде за ведення бізнесу без відкриття фізичної особи-підприємця.

Далеко не кожна людина хоче зв’язуватися з податківцями і навантажувати себе зобов’язаннями, що виникають після відкриття ФОП. Адже офіційна реєстрація означає потребу регулярно сплачувати податки за себе та найманих працівників, подавати звітні декларації, оформлювати дозвільні документи тощо.

Як результат – підприємці вирішують працювати "по-тихому", не привертаючи увагу контролюючих органів. Але подібна поведінка є незаконною та карається штрафами й адміністративною відповідальністю. У Господарському кодексі України є таке визначення підприємництва:

"Це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку".

Іншими словами, будь-яка робота, за яку ви отримуєте регулярний прибуток, повинна бути зареєстрована і задекларована. За відсутності такої реєстрації виникає правопорушення, що підпадає під норми ст. 164 КУпАП. Розмір штрафу становить від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Станом на 2023 рік це 17 000-34 000 грн.

Плюс у незаконного підприємця вилучають всю виготовлену продукцію та кошти, отримані внаслідок ведення діяльності. А якщо протягом року людину спіймають на повторному порушенні, то штраф становитиме від 34 000 грн до 85 000 грн. Треба замислитися, чи є проблеми з законом вартими неофіційної бізнес-діяльності.

Як можна зареєструвати ФОП в Україні

Раніше ми розповідали, що процедура реєстрації фізичної особи-підприємця досить проста і не вимагає спеціальних знань. Більше того, українці можуть обрати один із трьох способів відкриття ФОП:

  • через портал або мобільний додаток "Дія";
  • за допомогою державного реєстратора;
  • звернувшись до юриста чи нотаріуса.

Що стосується першого варіанту, то він нескладний і безплатний. Необхідно авторизуватися на сайті чи в застосунку та в переліку доступних послуг обрати пункт "Створення бізнесу". Далі треба клікнути на кнопку "Автоматична реєстрація ФОП", заповнити онлайн-форму та підписати заяву електронним підписом.

Потім залишається чекати результату. Вам прийде сповіщення про реєстрацію в особистий кабінет і на поштову адресу, плюс інформація автоматично надійде податківцям. Отже самостійно ходити в контролюючий орган не треба. Зауважимо, термін очікування складає максимум 10 хвилин.

Державні реєстратори працюють у Центрах надання адміністративних послуг та органах місцевого самоврядування. До них потрібно звертатися напряму з повним пакетом документів. Ну а юристи/нотаріуси візьмуть за послуги кошти, оскільки виступатимуть посередниками між майбутнім ФОПом і державою.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що залишилося мало часу і розповідав, коли ФОПи мають заплатити єдиний податок у листопаді. Також ми повідомляли, як ФОПу подати Довідкову декларацію "єдинника".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.