Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як закрити ФОП під час війни: інструкція

Закрити ФОП тепер можна самостійно, однак варто очікувати перевірку від податківців

Колаж: Pro Гроші

Кадрові документи залишайте в надійному місці

Колаж: Pro Гроші

Здається, що зареєструвати чи припинити діяльність ФОП – доволі просто. Однак податкове законодавство оновлюється ледь не щодня, а особливо в умовах воєнного стану. Це означає, що зміни можуть бути всюди. А завдяки діджиталізації багато бюрократичних процесів сьогодні ви можете робити не виходячи з дому.

Ми розповімо, як закрити ФОП під час війни.

Для початку вам треба звільнити всіх працівників, якщо вони у вас є. Однак для цього треба:

  • обрати підставу згідно КзПП;

  • провести повний розрахунок зарплати в день звільнення працівника;

  • виплатити компенсацію за невикористану відпустку;

  • зробити запис у трудовій книжці.

Кадрові документи краще залишити в досить надійному місці, адже згідно з законодавством, їх потрібно зберігати 75 років.

Потім варто зняти з обліку реєстратор розрахункових операцій та скасувати всі ліцензії.

Після цього закрийте банківські рахунки. Краще роздрукувати всі виписки від дня відкриття рахунку і до останнього дня роботи та зберігати їх щонайменше 3 роки.

Тепер необхідно подати заяву на закриття ФОП онлайн у "Дії" чи особисто державному реєстратору. Заяву опрацюють протягом 24 годин, а вже після цього ФОП отримує статус "припинено" в ЄДР. Саме з цієї дати зупиняється нарахування податків.

Після всіх дій краще перевірити стан розрахунків з бюджетом за податками та іншими платежами. Адже на цьому етапі ви можете знайти несплачені штрафи чи нараховані пені.

Подайте ліквідаційні звіти. Це ті самі звіти, що і зазвичай, але з позначкою "ліквідаційний".

Пройдіть перевірку податківців. Може бути таке, що податківці вас запросять до себе з усіма документами на перевірку, але також вас можуть зняти з обліку й без цього.

Раніше сайт Pro Гроші вже розповідав, як у банку відкрити рахунок для ФОП і які компенсації готує уряд для підприємців та хто їх отримає.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.