Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Залишилося мало часу – коли ФОПи мають заплатити єдиний податок у листопаді

Порушення термінів та невиконання фінансових зобов'язань може призвести до непередбачуваних фінансових труднощів, таких як штрафи та пені

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

До 20 листопада ФОПи мають сплатити ЄП

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці, які зареєстровані як фізичні особи-підприємці (ФОП), мають не лише вигоди ведення власного бізнесу, але й велику відповідальність перед державою. Їхні обов'язки включають сплату різних податків і зборів. Недотримання термінів може призвести до серйозних фінансових наслідків.

Сайт Pro Гроші пропонує дізнатися про обов'язки фізичних осіб-підприємців на листопад 2023 року та нагадує про важливі дати, які потрібно враховувати.

До 20 листопада цього року, фізичні особи-підприємці повинні виконати кілька важливих операцій:

  • сплата Єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄП) для ФОПів 3 групи на рівні 5% за III квартал 2023 року;
  • сплатити ЄП для ФОП 2 групи за листопад місяць у розмірі 1340,00 гривень;
  • оплатити ЄП для ФОП 1 групи за листопад у розмірі 268,40 гривень.

Також важливо зауважити, що з серпня 2023 року стало обов'язковим сплачувати єдиний податок для ФОПів 1 та 2 груп. Ця зміна стосується всіх підприємців, незалежно від обраної категорії оподаткування.

Крім того, зазначимо, що деякі ФОПи можуть користуватися певними пільгами. Зокрема, фізичні особи-підприємці, які зареєстровані на окупованих територіях або в районах, де ведуться активні бойові дії, мають можливість відмовитися від обов'язкової сплати єдиного податку. Однак це правило не застосовується до тих ФОП, які відкрили свій бізнес після віднесення територій до цих категорій.

У якому разі ФОПи можуть не подавати звітну декларацію в податкову

Подавання податкової декларації має свої особливості. Для ФОПів 1 та 2 груп звітний період – календарний рік, а для ФОПів 3 групи на ставці 5% – квартал. Платники податків повинні вчасно подавати звітність з відображенням отриманого доходу та внесків, навіть якщо доходу не було. Однак Податковий кодекс України (стаття 49) передбачає умови, за яких бізнес може бути звільнений від подання документів у контролюючий орган.

Винятком є підприємці 3 групи, які подають декларацію з наростаючим підсумком. У випадку відсутності доходу за останній звітний період, ФОП може не подавати декларацію, якщо він не мав доходу протягом цього часу. Проте, якщо ФОП декларував доходи в попередні періоди, йому слід подавати декларацію із зазначенням раніше отриманого доходу. За не відправлення такої декларації може бути застосований штраф у розмірі 340 гривень.

Раніше ми повідомляли, як ФОПу подати Довідкову декларацію "єдинника". Також ми писали, як ФОПу перейти на спрощену систему оподаткування.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.