Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Великі гроші на малий бізнес: які гранти доступні підприємцям-новачкам

Підприємці мають змогу отримати грант від держави на розвиток власної справи, але доступність допомоги залежить від багатьох чинників

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Гранти на відкриття і розвиток малого бізнесу в Україні

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Бізнесмени-початківці, яким важко розвиватися в умовах війни через нестачу коштів, можуть подати заявку на грант. В Україні чимало програм підтримки малих підприємців, але виплати не так легко отримати, бо призначення залежить від об’єктивних факторів, як от тип діяльності, розмір бізнесу тощо.

Грант-менеджер Микола Грицай розповів, які програми існують в Україні станом на 2023 рік для малого бізнесу.

Зміст
1.Грант на власну справу
2.Грант на теплицю
3.Грант на переробне підприємство
4.Грант на сад
5.Грант на ІТ-стартап
6.Грант "Start в ІТ"

Грант на власну справу

Розмір підтримки – від 50 тис. до 250 тис. грн. Немає обмежень в діяльності, грант розповсюджується на будь-які нові бізнес-проєкти. Це можуть бути кафе, пекарні, магазини, СТО, видавництва та ін. Головне – створити щонайменше одне робоче місце. Фінанси дозволено витрачати на покупку обладнання, рекламу, матеріалів для виробництва тощо.

Грант на теплицю

Максимальна сума допомоги – 7 млн грн. Як зрозуміло з назви, гроші повинні піти на створення і розвиток тепличного господарства. Щодо робочих місць, їх має бути не менше 40. В рамках гранту дозволено купувати технічне устаткування та матеріали для посівної.

Грант на переробне підприємство

Розмір підтримки – до 8 млн грн на відкриття чи вдосконалення переробного підприємства. Зазначається, що велика частина вторинної сировини підлягає перероблюванню та використанню, тому потрібно збільшувати потужності держави в цій сфері. Бенефіціар може купувати техніку, а кількість обов’язкових робочих місць – 25.

Грант на сад

Допомогу надають лише на умовах співфінансування – до 400 тис. грн за 1 га, але не більш як 70% вартості всього проєкту. Учасники програми можуть висаджувати новий сад, ягідник, виноградник розміром від 1 до 25 гектар. Також за умовами надається постійна робота для 6-10 працівників, плюс є можливість набирати від 125 до 425 сезонних.

Грант на ІТ-стартап

Максимально дають 3,5 млн грн, щоб створити нову компанію у сфері високих технологій. Традиційно допомога призначається для купівлі технічного обладнання і програмного забезпечення, оплати консультаційних послуг тощо. Потрібно відкрити мінімум 3 робочі місця.

Грант "Start в ІТ"

Це програма, що передбачена для навчання та підвищення кваліфікації. Учасники можуть отримати кошти на проходження курсів у сфері ІТ. Зауважимо, цей грант, як і попередній, перебуває на стадії розробки та затвердження, тому подати заявку поки що неможливо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи можливо стабільно заробляти лише на грантових програмах. Також ми повідомляли про апгрейд грошової допомоги на дітей та вагітним жінкам і розповідали, як хочуть нараховувати виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.