Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні запрацює сервіс "єДозвіл": які послуги стануть доступні бізнесу з 18 вересня

Представники бізнесу зможуть за допомогою кількох кліків отримувати дозвільні документи і сплачувати адмінпослуги

Фото: Pexels

Новий сервіс для підприємців

Фото: Pexels

18 вересня в Україні запрацює Єдина державна електронна система дозвільних документів (єДозвіл). Підприємцям стане доступна перша електронна послуга – реєстрація декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці.

Про це розповіли на Урядовому порталі.

Раніше зареєструвати документ можна було в територіальному центрі Державної служби з питань праці за п’ять днів. Але більше не треба витрачати багато часу на подання декларації, бо система єДозвіл повністю автоматизована.

Декларація відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці потрібна підприємствам, які тримають на виробництві важкі машини та механізми. У січні-липні 2024 року документ подали майже 8 000 осіб, що говорить про затребуваність послуги.

"Раніше документ могли повернути, якщо не вистачало певної інформації. У такому разі бізнесу доводилося проходити увесь процес наново, витрачаючи час. Нині ж процес буде автоматизованим. Система прослідкує за повнотою інформації та вкаже, якщо якесь з полів не заповнено", – уточнили в повідомленні.

Подання декларації – лише перша послуга в комплексі. Надалі планують поступово запроваджувати інші можливості, які спростять бюрократичну тяганину підприємцям. Цифровізація повного циклу процедур видачі дозвільних документів стане чарівною паличкою, що дозволить бізнесу займатися справами, а не витрачати час на папірці.

Які послуги з’являться в єДозволі


Сервіс забезпечить підприємців такими можливостями:

  • подавати заяви в електронній формі на отримання, відновлення, зупинення чи анулювання ліцензій, розширення чи звуження господарської діяльності тощо;
  • інформувати про зміни в документах і відомостях;
  • отримувати дані про стан або результати розгляду електронних звернень;
  • сплачувати за надання адміністративних послуг;
  • скаржитись на органи ліцензування щодо порушення вимог законодавства.

Що стосується ліцензій, то їх видаватимуть на провадження туроператорської діяльності, господарської діяльності з ветеринарної практики, культивування рослин, освітньої діяльності за рівнем дошкільної освіти та ін.

Першу послугу планували надати в користування ще у липні поточного року, у вересні – забезпечити отримання дозвільного документу на ветеринарну практику. Але графік трохи змістився. Першочергово Міністерство економіки планує відцифрувати видачу восьми найбільш масових дозволів та ліцензій.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як бізнес намагається адаптуватися до нових викликів. Також ми повідомляли про кінець підприємницької діяльності та розповідали, як закрити ФОП у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.