Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Податкова декларація – що робити підприємцю після закриття ФОП

В податковій також розповіли, що потрібно українцям вказати в декларації про майновий стан та доходи

Фото: Pexels

ФОПам потрібно подавати декларацію про доходи та майновий стан

Фото: Pexels

Підприємці в Україні зобов'язані подавати декларацію про майновий стан та доходи. Але часто виникає питання: коли це потрібно зробити, якщо підприємець спочатку працював на загальній системі, потім перейшов на спрощену і припинив свою діяльність?

Відповідь надали в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Які основні моменти має знати ФОП

Якщо фізична особа-підприємець (ФОП) на початку року працювала на загальній системі оподаткування, а потім перейшла на спрощену і закрила бізнес, їй потрібно подати податкову декларацію про майновий стан та доходи.

Податкове законодавство (п.п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ) передбачає необхідність зробити це до 1 травня наступного року за звітним. Наприклад, якщо підприємець припинив діяльність у 2023 році, декларацію треба подати до 1 травня 2024 року. Однак є виключення, які передбачені розд. IV ПКУ.

Тобто, згідно з правилами, якщо підприємець зареєструвався в цьому році, або перейшов на спрощену систему оподаткування, або вийшов з неї, він має подати податкову декларацію за рік, коли ця зміна сталася.

Зазначається, що коли підприємець припиняє свою діяльність, його все ще обліковують як платника податків. Це означає, що навіть після закриття бізнесу, він залишається відповідальним за подачу декларацій і виконання податкових зобов’язань.

Що потрібно вказати у декларації

Українцям потрібно вказати у декларації інформацію про всі доходи, які були отримані протягом року. Це включає:

  • доходи від підприємницької діяльності;
  • інші доходи з України;
  • іноземні доходи (якщо такі були);
  • відомості про єдиний соціальний внесок (ЄСВ), який нараховувався на доходи підприємця.

При цьому в податковій додали, що у декларації потрібно вказати інформацію про суми єдиного внеску, нарахованого на доходи від підприємницької діяльності, у Додатку ЄСВ 1. Проте, це не стосується осіб, які не є платниками єдиного внеску або мають право на звільнення від його сплати.

Раніше ми повідомляли, які податки зобов'язані сплатити підприємці у поточному році. Також пропонуємо дізнатися, за яким алгоритмом українці можуть закрити ФОП у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.