Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні скасували мораторій на податкові перевірки – коли чекати "гостей"

Зміни у сфері податкових перевірок можуть значно вплинути на українські підприємства

Фото: ОП, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зеленський підписав закон про податкові перевірки

Фото: ОП, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні 1 грудня мав набути чинності законопроєкт №10016-д, що передбачав часткове повернення документальних податкових перевірок. Це було одним із зобов'язань перед Міжнародним валютним фондом. Проте, на той момент глава держави Володимир Зеленський не підписав законопроєкт, це відбулося вже 5 грудня.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради України.

Законопроєкт №10016-д, що стосується внесення змін до Податкового кодексу та інших законів України, був ухвалений парламентом 27 листопада. Після цього документ передали на підпис президенту.

Очікується, що повернення документальних податкових перевірок розпочнеться з 7 грудня, відповідно до тексту закону, який зазначає, що він має набути чинності "не раніше дня, що настає за днем опублікування".

Важливо зазначити, що станом на ранок 6 грудня на сайті Верховної Ради України вказується, що закон був підписаний Володимиром Зеленським.

Що відомо про повернення податкових перевірок

9 листопада Верховна Рада під час другого читання підтримала проєкт закону №10016-д про скасування мораторію на податкові перевірки. Голосування відбулося з результатом: 231 голос "за".

Згідно зі змінами, які передбачені проєктом закону, до плану-графіку проведення документальних планових перевірок можуть включатись кілька категорій платників податків:

  • підприємства у сфері виробництва та реалізації підакцизної продукції;
  • суб'єкти грального бізнесу;
  • фінансові установи, які надають платіжні послуги;
  • нерезиденти, що здійснюють діяльність в Україні через відокремлені підрозділи;
  • інші платники податків, що відповідають визначеним критеріям за підсумками 2021 року.

Ці критерії включають такі показники, як величина дебіторської заборгованості, рівень сплати податку на прибуток та ПДВ, а також річний дохід та загальні витрати.

Проте, важливо знати, що мораторій на проведення документальних перевірок для платників єдиного податку І та ІІ груп буде продовжено до 1 грудня 2024 року. Також залишається забороненою документальна перевірка платників податків, чия адреса на тимчасово окупованих територіях або в зонах активних/можливих бойових дій, з визначеними винятками.

Раніше ми повідомляли, як тортові мережі недоплачували податки. Також ми писали, хто з українських підприємців може отримати гранд на 400 000 гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.