Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні скасували мораторій на податкові перевірки: до кого можуть прийти "гості" з 1 грудня

Розповідаємо, кому повернуть податкові перевірки з наступного місяця та які зміни внесли до законопроєкту про скасування мораторію

Колаж: Pro Гроші

Податкові перевірки повертаються

Колаж: Pro Гроші

В Україні був введений мораторій на податкові перевірки для бізнесу, але Верховна Рада скасувала заборону. "За" проголосувала більшість народних обранців, а саме 231 парламентарій.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За словами нардепа, в законопроєкт до другого читання було внесено зміни, які передбачають повернення документальних планових податкових перевірок з 1 грудня, а не з 1 листопада — як планувалось. Для ФОП І та II групи мораторій продовжить свою дію, а також, заборона на перевірки, залишається для підприємств чия податкова адреса зареєстрована на територіях де йдуть бойові дії або в регіонах, які окуповані Росією.

Документом передбачено, що планові документальні перевірки будуть проводити у платників, які за підсумками 2021 року відповідають одному з таких критеріїв:

  • дебіторська заборгованість перевищує кредиторську більше ніж у 2 рази;
  • перевірки стосуватимуться і підприємців річний дохід яких становить понад 10 млн грн;
  • рівень сплати податку на прибуток на понад 50% менший, ніж по галузі, а рівень сплати ПДВ на понад 50% менший, ніж рівень сплати по галузі;
  • загальна сума витрат у податковій декларації становить понад 75% суми річного доходу.

Закон передбачає обов'язкові перевірки фінансових установ, готельного бізнесу та підакцизної продукції. Також податкова може завітати до підприємців, працівники яких отримують меншу заробітну плату ніж середня по галузі.

Кого перевірятимуть на використання РРО

Реєстратором розрахункових операцій — це обов'язковий пристрій який потрібен бізнесу, що займається торгівлею. З 1 жовтня українців можуть перевірити на наявність реєстратора, а якщо виявиться, що його нема, за це можна отримати чималий штраф. Податкова може навідатись до таких представників бізнесу:

  • інтернет-бізнесу, який продає товари чи послуги, незалежно від того, ФОП це чи юридична особа;
  • великих торговельних площ, наприклад, ринку "Столичний" у Києві;
  • фізичних осіб-підприємців, які працюють за КВЕДами у сфері торгівлі;
  • водіїв таксі, які є платниками єдиного податку 2-4 груп (1 група звільнена від обов’язку використовувати РРО).

Голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що стало відомо про повернення перевірок, кількість зареєстрованих пристроїв збільшилась на 15%(99 тис. одиниць).

Раніше ми писали, чому деякі підприємці повністю звільняються від сплати єдиного соціального внеску за себе, а також про які доходи варто звітувати в податкову.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.