Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні планують запровадити податок на "підробітки" – що варто знати

Зазначається, що законопроєкт №10166 поки що не прийнятий, а лише зареєстрований у Верховній Раді України

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть ввести новий податок

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують запровадити спеціальний режим оподаткування для самозайнятих фізичних осіб. Він стосується насамперед кур'єрів, таксистів, ремонтників, майстрів манікюру, перукарів, психологів тощо, які надають свої послуги за допомогою різних онлайн-платформ і додатків.

Детально про це розповів голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

Він розповів, що спеціальний режим оподаткування для самозайнятих фізосіб, який запропонували запровадити в Україні, не є спробою збільшити податки. Йдеться якраз про запровадження пільг, бо українці, які мають підробітки, отримають право "вийти з тіні" і платити лише 6% від доходу замість 19,5%. Тому реформу в нинішньому вигляді можуть не погодити міжнародні партнери України.

За словами нардепа, зараз, якщо українець, крім основної роботи, має ще якесь джерело прибутку, то він має або віддавати з них державі 19,5%, або жити в "напів нелегальному" статусі. Мова йде, наприклад, про тих, хто поєднує офісну роботу з перевезеннями в Uber чи Uklon, або ж у вихідні займається ремонтом авто у своєму гаражі.

"Такі доходи зараз оподатковуються. Знаєте, за якою ставкою? 18% + 1,5%, тобто 19,5%. Взагалі, про що цей закон? Він не про новий податок на якісь прибутки. Цей закон про пільгу для тих осіб, які мають незалежні професії, тобто ми даємо можливість їм платити 6% замість 19,5%, тому що на сьогоднішній день вони заробляють все це у тіні. Ми даємо їм опцію, яка дозволить всього за 6% отримувати білі доходи, показувати ці доходи де завгодно, отримувати кредитування відповідно, бути людиною в правовому полі... Вони зараз кажуть: "19,5% – це забагато, тому ми працюємо в чорну". От, ми даємо цю опцію. Просто подайте заявку через Дію до спеціальної бази і після цього це білий твій дохід", – заявив Гетманцев.

Він додав, що для учасників податкового спецрежиму навіть не передбачено жодного обліку та звітності. Доходи на конкретний рахунок просто автоматично обкладатимуться податком у 6% та офіційно враховуватимуться.

"Навіть не потрібно скасувати реєстрацію як ФОП. Це набагато простіша модель, ніж є у ФОПів... До того ж, якщо ти не хочеш цього робити – не роби. Як працював у чорну, так і працюй. Але якщо ми йдемо до Європи, ми маємо розуміти, чим білий дохід відрізняється від чорного", – пояснив народний депутат.

Саме тому, за його словами, проти податкового спецрежиму для самозайнятих виступають Мінфін України та міжнародні партнери. Через це Данило Гетманцев сумнівається, що задуману реформу вдасться реалізувати у такому вигляді, як задумано спочатку.

"Вони розуміють, що це пільга, якої немає, наприклад, у Європі... Я не переконаний в тому, що партнери його узгодять. У цій формі є основним перешкодою є думка та позиція наших партнерів, які навряд чи нам дозволять це зробити в цьому вигляді та вимагатимуть якихось змін", – підсумував нардеп.

Який ще новий податок можуть запровадити в Україні

Ми вже писали раніше, що в країні може з'явитися новий екологічний податок. Зазначається, що він може стати гарним стимулом для сортування сміття та зменшення негативного впливу на навколишнє середовище.

Один з основних аргументів, чому потрібно ввести податок на захоронення відходів – велика кількість сміття, що утворюється в Україні. Щорічно країна стикається з понад 10 мільйонами тонн відходів.

Варто додати, що крім податку на захоронення відходів, також вже зареєстрований законопроєкт про відходи тари та пакування. Це стосується приблизно 95% усієї сировини, яка потребує сортування.

Раніше ми вже писали про розмір податків, який потрібно сплатити українцям за продаж землі. Також ми розповідали, що українцям перерахують податок на нерухомість.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.