Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Податки платити не обов'язково: хто зможе зекономити кошти на продажі землі

Розповідаємо, який розмір податків потрібно сплатити українцям за продаж землі та хто звільняється від таких стягнень

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чекати три роки чи продати землю зараз

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні доходи громадян облягаються податками — це обов'язкові платежі, які сплачують фізичні та юридичні особи до бюджету країни в розмірах та термінах передбачених законодавством. Податківці пояснили, чи накладається податок на дохід фізичної особи, який вона отримала за продаж успадкованої землі.

Про те, які податки потрібно сплатити за продаж землі, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Відповідно до п. 172.1 ПКУ, якщо майно перебувало у власності платника податків більш як три роки, не оподатковується дохід, отриманий платником податку від продажу:

  • земельної ділянки сільськогосподарського призначення, безпосередньо отриманої платником податку у власність у процесі приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій або приватизації земельних ділянок, що перебували у користуванні такого платника, або виділеної в натурі (на місцевості) власнику земельної частки (паю), а також таких земельних ділянок, отриманих платником податку у спадщину;
  • житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи об’єкт незавершеного будівництва таких об’єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці);
  • земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначені ст. 121 ЗКУ залежно від її призначення.

Скільки податків потрібно заплатити за продаж землі

Законодавством передбачено, що дохід отриманий громадянином протягом звітного року від продажу другого об'єкта нерухомості підлягає оподаткуванню за ставкою 5%. Відповідно, якщо протягом одного року платник продає декілька об'єктів нерухомості то:

  • перший продаж земельної ділянки сільськогосподарського призначення у вигляді частки (паю), отриманої у спадщину, – не оподатковується податком на доходи фізичних осіб;
  • другий продаж земельної ділянки сільськогосподарського призначення у вигляді частки (паю), отриманої у спадщину, – оподатковується за ставкою 5%.

Якщо майно було отримано у спадщину, то на нього не поширюється умова перебування у власності більше трьох років. Також додаткових податків не потрібно платити за господарсько-побутові споруди, які розташовані на одній земельній ділянці з будинком та продаються разом з ним.

Раніше ми писали, чи потрібно платити податки з коштів отриманих, як компенсацію за зруйноване житло, а також про декларування доходів в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.