Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Офіційно! ЄС остаточно затвердив 5 млрд євро допомоги для України

Загалом ЄС зобов'язався надати Києву макрофінансову допомогу на суму до 9 млрд євро

Фото: Рада ЄС, Офіс президента України, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Євросоюз затвердив 5 млрд євро допомоги Україні

Фото: Рада ЄС, Офіс президента України, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Рада ЄС у терміновому порядку прийняла офіційне рішення про надання Україні додаткової макрофінансової допомоги у розмірі 5 млрд євро.

Про це повідомила пресслужба Євроради.

9 вересня міністри фінансів ЄС погодили заяву на підтримку цих додаткових 5 млрд євро для України на неформальному засіданні ради Ecofin у Празі.

"Сьогодні ця додаткова допомога була офіційно прийнята після виконання необхідних формальних кроків протягом лише 11 днів", – йдеться в повідомленні Євроради.

Ця фінансова допомога доповнює іншу підтримку ЄС Україні в гуманітарній сфері, митній справі та обороні, а також у сфері розвитку.

"Ми виконуємо свої обіцянки та допомагаємо гарантувати, що українська держава та її ключова інфраструктура можуть продовжувати функціонувати, незважаючи на агресивну війну Росії. На наступних засіданнях Ecofin я буду наполягати на швидкому досягненні угоди щодо надання решти 3 мільярдів євро, для яких ми також повинні домовитися про розподіл цієї суми на позики та гранти", – наголосив міністр фінансів Чехії Збинек Станюра.

Макрофінансову допомогу в розмірі 5 мільярдів євро буде надано Україні у формі довгострокових позик на пільгових умовах.

9 млрд євро від ЄС для України

Це рішення є одним із етапів реалізації запланованої повної макрофінансової допомоги Україні на суму до 9 млрд євро, оголошеної Європейською комісією у повідомленні від 18 травня та схваленої Європейською радою 23-24 червня.

За цим рішенням має негайно послідувати ухвалення наступного рішення щодо реалізації третього етапу запланованої повної виняткової макрофінансової допомоги Союзу на додаткову суму до 3 млрд євро, щойно буде визначено структуру цієї допомоги.

Як відомо, у червні ЄС затвердив виділення Україні 9 млрд євро допомоги. Нова програма макрофінансової допомоги для Києва складатиметься з 25-річних позик із 10-річним пільговим періодом, у цей період виплата відсотків за кредитами буде покриватися за рахунок бюджету ЄС.

Перший транш у розмірі 500 млн євро надійшов в Україну 1 серпня, другий – 2 серпня. Ще 5 млрд євро Україна очікує отримати до кінця вересня.

Раніше ми писали, що Європейський Союз введе Україну у зону свого безкоштовного роумінгу. Також ми розповідали, що через повномасштабне російське вторгнення в Україну ціни на хліб в Європі зросли на 18%.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.