Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Український бізнес планує великі скорочення штату: коли почнуться звільнення

Згідно опитування "Європейської Бізнес Асоціації", близько 30% українських підприємців планують у 2023 році скорочувати штат

Колаж: Pro Гроші

Українці можуть залишитися без роботи, хоча влада робить все можливе, щоб урегулювати проблему

Колаж: Pro Гроші

2023 рік може стати важким у плані працевлаштування для українців. Некомерційна міжнародна громадська організація "Європейська Бізнес Асоціація" провела опитування серед більш ніж тисячі своїх респондентів та виявила закономірність у питанні скорочення штату.

Про це повідомляє видання Today.

В опитуванні ЄБА взяли участь більше тисячі членських компаній, результати виявилися неочікуваними. Зокрема виявилося, що українські підприємці у наступному році мають намір скоротити кількість робітників.

28% респондентів відповіли ствердно на питаннях про можливе звільнення співробітників, 53% компаній не планують втручатися у кількість штатних працівників та планують зберегти команду.

І лише близько 20-ти відсотків підприємців хочуть у 2023 році збільшити штат та найняти нових робітників. Зауважимо, у минулому році цей відсоток складав більше 50. На тенденцію вплинула геополітична ситуація та економічна нестабільність в Україні.

У серпні офіційно зареєстровано майже 280 тисяч безробітних. Найвищий рівень – на Дніпропетровщині, найбільше працевлаштованих – у Чернівецькій області.

Що робить уряд для врегулювання проблеми

Українська влада переймається питанням високого рівня безробіття, тож шукає шляхи врегулювати ситуацію, стимулювати створення нових робочих місць і цим зменшити кількість не працевлаштованих. 21 вересня Верховна Рада ухвалила два законопроєкти, що стосуються робочої сфери.

Законопроєкт № 6067 запроваджує компенсацію роботодавцям єдиного соціального внеску за працевлаштування окремих категорій населення, наприклад, учасників бойових дій, осіб з інвалідністю, молоді, а також безробітних, які перебувають у цьому статусі більше шести місяців.

Законопроєкт № 5795 допоможе врегулювати працевлаштування в Україні іноземців та осіб без громадянства. Документ дозволить спростити вимоги до роботодавців щодо отримання дозволу на використання праці іноземних громадян.

Більше того, нещодавно в Україні запрацював сервіс під назвою "Єдиний портал вакансій", де в режимі реального часу з'являються максимально актуальні пропозиції щодо роботи. До розробки сервісу долучилися Міністерство економіки, Державна служба зайнятості, а також низка провідних українських сайтів з працевлаштування.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чого категорично не можна робити на роботі. Також ми повідомляли, що в Україні запрацює спрощена процедура прийому на роботу іноземців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.