Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні запрацює спрощена процедура прийому на роботу іноземців

21 вересня Верховна Рада України на черговому засіданні прийняла закон, який спрощує умови працевлаштування іноземців та осіб без громадянства

Колаж: Pro Гроші

ВР значно спростила умови прийому на роботу іноземців та осіб без громадянства

Колаж: Pro Гроші

21 вересня відбулося чергове засідання Верховної Ради України, на якому народні депутати проголосували за внесення змін до деяких законів щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства.

Про це повідомив нардеп фракції "Голос" Ярослав Железняк на особистому Telegram-каналі.

В Україні роботодавець повинен отримати дозвіл на застосування праці іноземців та осіб без громадянства. Цей документ надає право тимчасово користуватися послугами людей цих категорій.

Щоб оформити дозвіл, необхідно було звернутися до територіального центру зайнятості, а перелік документів складався з трудового договору або контракту, копій паспорту, правильно оформлених заяв та фотокарток. При цьому рішення щодо видачі дозволу приймалося протягом семи робочих днів.

Ще у липні поточного року Верховна Рада ухвалила за основу законопроект № 5795, який мав спростити процедуру найму для роботодавців. Отож, як повідомив перший заступник керівника комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк, за прийняття цього законопроекту свій голос віддали 266 шість народних депутатів.

Що передбачає прийнятий законопроект

Відтепер в Україні немає жодних обмежень на працевлаштування іноземних громадян, а також осіб без громадянства, які проживають на території нашої держави. Рішення суттєво спрощує оформлення і подачу заяви на дозвіл застосування праці іноземців.

Ці зміни допоможуть покращити ситуацію в Україні стосовно нестачі кваліфікованих робітників у зв'язку з великою кількістю біженців. Окрім того, законопроект скасовує норму, яка обмежувала мінімальну заробітну плату іноземців у розмірі п'яти або десяти мінімальних зарплат. Тепер роботодавець може самостійно встановлювати розмір зарплати для іноземців, що теж допоможе збільшити притік кваліфікованих співробітників.

Зауважимо, що законом встановлюється необхідність погодити з регіональними органами Служби безпеки України влаштування на роботу громадян Росії та Білорусії.

До речі, починає діяти норма, яка забороняє компаніям, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні українців за кордоном, брати плату за свою роботу з українських громадян. Ці кошти має оплачувати роботодавець.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як знайти роботу під час війни. Також ми повідомляли, де найбільший приріст вакансій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.