Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям виплатять нову фінансову підтримку – хто зможе отримати і скільки

Для підприємців запустили нову програму фінансової підтримки, розраховану на купівлю обладнання чи сировини

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям виплатять гранти на відновлення бізнесу

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Представники малого бізнесу мають змогу подати заявку на отримання гранту в розмірі до 4 000 євро. Кошти дозволено витрачати на матеріали для ведення діяльності, виплату зарплати, оренду приміщення тощо. Звернення приймають на порталі "Дія".

Про це повідомила пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

Право на кошти матимуть орієнтовно 750 українських підприємців. Щоб взяти участь у конкурсі, варто заповнити форму на сайті, обов’язково вказавши інформацію про показники діяльності до війни та під час бойових дій. Також треба уточнити, на які цілі плануєте витратити грошове забезпечення.

Гранти на відновлення мікробізнесу від EU4Business затвердять лише тим підприємцям, які:

  • мають до 9 працівників та річний дохід до 2 млн євро;
  • провадять діяльність за КВЕДами, визначеними програмою;
  • мають позитивну кредитну історію;
  • не мають заборгованостей;
  • не отримували міжнародну технічну допомогу з лютого 2022 року.

За кошти в розмірі 4 000 євро можна придбати обладнання, сировину чи матеріали, оплатити оренду приміщення, нарахувати заробітну плату, покрити інші господарські витрати. Учасників розподілятимуть за такими категоріями:

  • 250 грантів – для мешканців найбільш постраждалих областей, а саме Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Київської (окрім самого Києва), Луганської, Миколаївської, Сумської, Чернігівської, Харківської, Херсонської;
  • 250 грантів – для жителів деокупованих територій;
  • 250 грантів – для підприємців з інших регіонів України, крім тимчасово окупованих.

Що важливо, претендентам не потрібно створювати бізнес-плани чи робити якісь розрахунки, що зазвичай вимагають в рамках грантових програм. Рейтингова система Фонду розвитку підприємництва автоматично визначить переможців.

Ще одна допомога мікробізнесу

Підприємцям, які мають довідки внутрішньо переміщених осіб, виділять 325 грантів вартістю до 2 700 євро на закупівлю обладнання та матеріалів і розвиток виробничих процесів. Спеціальну програму допомоги розробила міжнародна гуманітарна організація Help – Hilfe zur Selbsthilfe. Право на виплати мають представники таких сфер бізнесу:

  • крафтової (столярство, бджільництво, виготовлення прикрас тощо);
  • сервісної (прибирання та догляд за будинками, ландшафтні послуги, персональні тренування).

Подати заявку можуть підприємці з Києва, Київської, Житомирської та Чернігівської областей, а також ВПО з відповідними довідками, які переїхали до столиці чи регіону. Перевага в конкурсному відборі буде в жінок, які стали очолювати сім’ї внаслідок мобілізації чоловіків. Також вищі шанси матимуть домогосподарства з дітьми, людьми похилого віку та особами з інвалідністю.

Раніше сайт Pro Гроші писав про компенсацію за знищений дім і розповідав, коли українці зможуть отримати житлові сертифікати. Також ми повідомляли, що деяким українцям виплатять 150 тисяч гривень, але за однієї умови.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.