Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці відкривають бізнес за кордоном: які країни частіше обирають підприємці

Розповідаємо, в яких країнах українці займаються бізнесом та про що потрібно повідомити податкову таким громадянам

Фото: УНІАН. Колаж: Pexels

Українські підприємці підкорюють інші країни

Фото: УНІАН. Колаж: Pexels

Українці, попри війну, активно займаються бізнесом як в Україні, так і за її межами. Відповідно, за даними Державної податкової служби, з початку минулого року було отримано 6 721 повідомлення про відкриття бізнесу громадянами України за кордоном.

Про те, як українці займаються бізнесом за кордоном, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

З 6 721 повідомлення про набуття у власність, реєстрацію та продаж/ліквідацію іноземної компанії або утворення без статусу юридичної особи, були отримані від:

  • юридичних осіб-резидентів України — 291 повідомлення;
  • фізичних осіб-резидентів України — 6 430 повідомлень.

Для ведення бізнесу більшість українців обрали такі країни:

  • Естонія – 7 %;
  • Кіпр – 11 %;
  • США – 13 %;
  • Велика Британія – 15 %;
  • Польща – 33 %;
  • інші – 21 %.

Також до ДПС надійшло 9 881 повідомлення про факт володіння фізичною або юридичною особою-резидентом України певних часток в іноземних юридичних особах. Державна податкова служба нагадала, що українці повинні обов'язково повідомляти про:

  • заснування, створення або набуття майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи;
  • кожне відчуження частки в іноземній компанії або припинення здійснення фактичного контролю над нею;
  • кожне безпосереднє або опосередковане набуття частки в іноземній компанії;
  • ліквідацію або відчуження майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи;
  • початок здійснення фізичного контролю над іноземною юридичною особою.

Податківці попередили українців, що в разі встановлення факту неповідомлення про вищеперераховані дії, можна отримати штраф у розмірі 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, що у 2023 році складає 2 684 грн.

Що відомо про новий сервіс "е-Підприємець"

Новий проєкт, запуск якого ухвалив Кабінет міністрів України, об'єднає 12 послуг для бізнесу в одну форму на порталі "Дія". Завдяки сервісу "е-Підприємець" українці зможуть онлайн виконати необхідні для себе процедури — від відкриття банківського рахунку до реєстрації ФОП.

"Крім відкриття бізнесу, у кілька кліків зможете отримати інші необхідні для масштабування сервіси. Наприклад, ви щойно відкрили кав'ярню. Отримуйте необхідні дозволи та подавайте декларацію на порталі "Дія". Жодних ксерокопій, паперів і витрачання часу на поїздки в держоргани", — повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

За словами міністра, сервіс "е-Підприємець" спочатку запустять для декількох видів бізнесу, таких як кафе, салони краси та точки продажу.

Раніше ми писали, про фінансування бізнесу, який прагне відновити діяльність в умовах війни, а також про масштабну корупційну схему, внаслідок якої держава втратила чималу суму грошей.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.