Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії в Україні: як впроваджуватимуть накопичувальну систему

Кошти на накопичення пенсій планують отримувати за рахунок зменшення деяких податків

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Накопичувати пенсію планують за рахунок зменшення податків

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Задля впровадження системи обов'язкового пенсійного накопичення в Україні можуть зменшити деякі податки. Це питання наразі обговорюється з експертами.

Про це в етері телемарафону повідомила заступниця міністерки соцполітики Дарія Марчак.

За її словами, наразі не йдеться про зменшення єдиного соціального внеску (ЄСВ). Можливо, у рамках пенсійної реформи відбудеться зменшення інших податків задля використання коштів на накопичення.

"Запровадження накопичувальної пенсійної системи на першому етапі чи в цілому через зменшення ЄСВ може призвести до зменшення ресурсу Пенсійного фонду. Але будьмо реалістами — уже сьогодні держава значною мірою, приблизно на 40 %, фінансує Пенсійний фонд. Зараз є багато пропозицій експертів щодо того, що можливо, фінансування внесків потрібно буде забезпечити не через зменшення ЄСВ, а через іншу конфігурацію — зменшення інших податків", — розповіла вона.

Впровадження обов’язкового пенсійного накопичення: що відомо

Про подальше реформування пенсійної системи в Україні заявив у вівторок, 3 січня, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Впровадження накопичувальної системи він назвав ключовим завдання уряду на 2023 рік.

Відомо, що накопичувальні пенсійні рахунки отримають всі українці, які працюють. Гроші потраплятимуть туди з трьох джерел:

  • внесок роботодавця;
  • внесок держави на паритетних із роботодавцем засадах;
  • добровільні внески громадян.

Шмигаль підкреслив, що впровадження обов'язкового пенсійного накопичення допоможе забезпечити кожному українцю достойну пенсію.

Чи збільшать пенсії українцям у 2023 році

Відбудеться так зване осучаснення пенсій. Як пояснив колишній міністр соціальної політики Андрій Рева, це означає підвищення пенсій навіть в умовах нульової інфляції. Якщо підрахунки політика справдяться, то у 2023 році виплати стануть більші на 24%.

Щоправда, осучаснення не торкнеться надбавок за стаж чи вік, встановлених законодавством. Тобто, підвищення можливе тільки для розрахункового розміру виплат. До того ж якщо ця сума менша, ніж мінімальне пенсійне забезпечення, то індексації можна не чекати.

Як зміняться умови для виходу на пенсію у 2023 році

З 2023 року буде більшою обов'язкова кількість страхового стажу, а саме:

  • для виходу на пенсію у 60 років необхідно мати стаж у 30 років і більше;
  • люди зі стажем 20 років зможуть вийти на пенсію у 63 роки;
  • щоб вийти на пенсію у 65 років, достатньо мати 15 років стажу.

Раніше ми розповідали, чому реформа обов’язкового пенсійного накопичення може бути провальною. Також ми писали, як ВПО оформити пенсійні виплати в різних регіонах країни.

Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.