Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У Дії відтепер можна отримати важливий документ – що зміниться для ФОПів

​​Відтепер витяг з Єдиного державного реєстру можна отримати онлайн

Фото: Дія, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Дії цифровізували один з найпопулярніших документів для підприємців

Фото: Дія, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Відтепер на порталі "Дія" можна отримати витяг з Єдиного державного реєстру (ЄДР).

Про це повідомили в Міністерстві цифрової трансформації України.

Що це за документ

Витяг з ЄДР підтверджує, що ви мали або маєте бізнес, а також містить дані про діяльність й комунікації. Він необхідний в багатьох життєвих ситуаціях підприємців. Наприклад, під час підписання договорів чи для отримання послуг у банках.

Раніше витяг отримували офлайн в реєстратора, нотаріуса чи в ЦНАПах. Потрібно було сплатити адмінзбір та чекати добу. На порталі "Дія" ви можете отримати документ миттєво за 100 грн (замість 130 грн).

Як отримати витяг ЄДР на порталі "Дія"

Щоб отримати витяг онлайн потрібно:

  1. Зайти на портал "Дія";
  2. Вибрати послугу "Витяг з ЄДР";
  3. Переглянути та підтвердити дані з реєстру;
  4. Оплатити 100 грн адмінзбору;
  5. Отримати витяг у форматі PDF.

Кому податкова може списати борги під час воєнного стану

З 1 квітня 2022 року держава дозволила бізнесу не сплачувати єдиний податок, поки не скасують або не припинять дію воєнного стану. Точніше, цей обов’язковий раніше платіж зробили добровільним. Нагадуємо, що саме періодична сплата ЄП впливає на страховий стаж підприємця та розмір пенсійного забезпечення.

Українці, які обрали варіант не вносити платіж, зіткнулися з проблемою нарахування боргу щомісяця. Він постійно сумувався, що змусило ФОПів звернутися за консультацією у податкову. Співробітники відомства повідомили, що ситуація контролюється: борг списуватиметься після подання декларації про доходи.

Алгоритм, на жаль, працював не ідеально, тому доводилося писати заяву на скасування заборгованості. Процес не викликав складнощів, тому підприємці не скаржилися на таку необхідність. Проте з грудня у більшості ФОПів 1 та 2 груп почалися автоматичні списання в кабінеті платника податків. Як завжди, існують винятки, які залежать від попередньої сплати ЄП.

Податковий консультант Михайло Смокович повідомив, що в рубриці "Стан розрахунків з бюджетом" в Електронному кабінеті можна поглянути, чи дійсно скасовуються нарахування єдиного податку. Це відбувається не у всіх підприємців, а лише в тих, хто здійснював обов’язковий платіж до квітня (без прив’язки до місяця), а з квітня припинив будь-які відрахування.

Якщо ж підприємець навіть у квітні вирішив заплатити податок за березень, тоді у нього автоматичного списання не буде. Можливо, стверджує консультант, справа у недоопрацьованому алгоритмі, який невдовзі покращать. Якщо ви бачите суми боргу, які не списалися, не поспішайте скаржитися. Швидше за все, система оновиться після Нового року. У всякому разі, можна не чекати покращення алгоритму та написати заяву для скасування боргу з єдиного податку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яке покарання передбачається для різних груп ФОПів за несплату податків. Також ми розповідали, яка послуга для водіїв з'явилася в "Дії".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.