Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ФОПам списують податкові борги: яких груп стосується

Деяким підприємцям не пощастило з автоматичним списанням, їм доведеться писати заяву на анулювання

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

У ФОП автоматично списуються борги за ЄП

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

З 1 квітня 2022 року в Україні діють нові правила сплати єдиного податку для фізичних осіб-підприємців 1 та 2 груп. До закінчення воєнного стану ФОПи можуть не платити збір. Але виникли проблеми з нарахуванням і списанням боргу в електронному кабінеті платника податків.

Про це повідомив податковий консультант Михайло Смокович на YouTube-каналі.

Держава дозволила бізнесу не сплачувати єдиний податок, поки не скасують або не припинять дію воєнного стану. Точніше, цей обов’язковий раніше платіж зробили добровільним. Нагадуємо, що саме періодична сплата ЄП впливає на страховий стаж підприємця та розмір пенсійного забезпечення.

Українці, які обрали варіант не вносити платіж, зіткнулися з проблемою нарахування боргу щомісяця. Він постійно сумувався, що змусило ФОПів звернутися за консультацією у податкову. Співробітники відомства повідомили, що ситуація контролюється: борг списуватиметься після подання декларації про доходи.

Алгоритм, на жаль, працював не ідеально, тому доводилося писати заяву на скасування заборгованості. Процес не викликав складнощів, тому підприємці не скаржилися на таку необхідність. Проте з грудня у більшості ФОПів 1 та 2 груп почалися автоматичні списання в кабінеті платника податків. Як завжди, існують винятки, які залежать від попередньої сплати ЄП.

Як відбуваються автоматичні списання

Як повідомив Михайло Смокович, у рубриці "Стан розрахунків з бюджетом" в Електронному кабінеті можна поглянути, чи дійсно скасовуються нарахування єдиного податку. Це відбувається не у всіх підприємців, а лише в тих, хто здійснював обов’язковий платіж до квітня (без прив’язки до місяця), а з квітня припинив будь-які відрахування.

Якщо ж підприємець навіть у квітні вирішив заплатити податок за березень, тоді у нього автоматичного списання не буде. Можливо, стверджує консультант, справа у недоопрацьованому алгоритмі, який невдовзі покращать. Якщо ви бачите суми боргу, які не списалися, не поспішайте скаржитися. Швидше за все, система оновиться після Нового року. У всякому разі, можна не чекати покращення алгоритму та написати заяву для скасування боргу з єдиного податку.

Нагадаємо, що найближчим часом у Верховній Раді розбиратимуть законопроєкти стосовно деяких змін в оподаткуванні. Йдеться про скасування мораторію на здійснення податкових перевірок, скасування спрощеної системи зі ставкою єдиного податку 2%, та про забезпечення реєстраторів розрахункових операцій (РРО) у закладах роздрібної торгівлі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що уряд планує повернути довоєнні податки. Також ми повідомляли, що в Україні можуть запровадити новий вид податку через війну.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.