Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Технологічне ембарго? Які компанії обмежили доступ для українців через війну

Розповідаємо, чому деякі міжнародні компанії обмежили доступ до їхніх сервісів для користувачів з України

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

The New Yorker, Wired і Vogue заблокували платну підписку для українців

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Міжнародні сервіси активно почали блокувати українців за географічним принципом.

Про те, до яких сервісів українці втратили доступ, розповіли Forbes.

Які компанії заблокували доступ українцям

1. OpenAI

OpenAI – це лабораторія досліджень штучного інтелекту (ШІ) та видавець надпопулярного чат-бота з ШІ ChatGPT. Так, компанія обмежила доступ до ChatGPT в Україні, поставивши її до одного списку з Росією, Афганістаном, Білоруссю та Іраном.

"З невідомих причин наші громадяни не можуть отримати доступ до передових технологій", – зазначив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у листі до Грега Брокмана, президента OpenAI.

Сервіси OpenAI закрили доступ для українців ще в листопаді 2021 року. Тоді в компанії заявили, що вони не можуть забезпечити безпечний доступ у деяких країнах. Наразі в списку вісім країн, зокрема підсанкційні РФ, Іран, Венесуела.

За весь час повномасштабної війни в Україні OpenAI випустила дві новинки на штучному інтелекті – DALLE-2 та ChatGPT. Базові версії зробили безплатними, та протестувати їх тим, хто перебуває в Україні, неможливо.

Деякі українці почали користуватися обхідними шляхами. Так, здійснити реєстрацію можливо через європейський або американський номер телефону та увійти через VPN.

Ще один спосіб – скористатися неофіційними сервісами від сторонніх видавців. Наприклад, можна знайти чат-бот з обмеженим функціоналом, що дозволяє під'єднатися до ChatGPT через Telegram.

"Через санкції вони повинні блокувати "ЛДНР"/Крим. Вони не знають, як їх відрізняти від клієнтів з решти України", — розповідає заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков.

OpenAI не пояснює, за яким принципом блокує доступ до своїх продуктів із тих чи інших регіонів.

2. Condé Nast

Так само без пояснень ембарго для українців запровадив американський видавничий холдинг Condé Nast. У портфелі холдингу 25 видань, у тому числі The New Yorker, Vogue і Glamour та Wired.

"На жаль, зараз ми не пропонуємо підписки для України. Стежте за оновленнями на нашому вебсайті", – йдеться у відповіді служби підтримки видання Wired постійному читачеві. У січні 2023-го він намагався вчергове подовжити річну підписку за $29,99, проте платіж не пройшов.

Аналогічна ситуація і з франшизами Wired у Великій Британії, Італії, Німеччині та Японії.

3. Steam

У березні 2022-го маркетплейс ігор Steam від компанії Valve зупинив платежі для розробників ігор з Росії, Білорусі та України.

За результатами трьох кварталів 2022 року Steam увійшов до пʼятірки найбільших платників "податку на Google" в Україні.

Але згодом виплати українським розробникам оперативно відновили після відкритого листа Мінцифри. Знадобилося лише усунути юридичні перепони із платіжними системами.

За словами заступника Мінцифри, проблеми почали з'являтися після застосування перших антиросійських санкцій за анексію Криму. Через одну транзакцію з півострова міжнародні компанії ризикували натрапити на штраф у сотні мільйонів доларів.

Після 24 лютого санкцій і побоювань побільшало. Та в арсеналі Мінцифри лише так звана Twitter-дипломатія: публічні листи й приватні перемовини із топами міжнародних сервісів.

"Ми можемо лише спілкуватися й переконувати, бо в нас немає важеля. Вони не вважають наш ринок цікавим", – говорить Борняков

У тому самому ручному режимі планують переконувати й розробника ChatGPT.

"Звернувся у Twitter (та окремо офіційним листом) до компанії OpenAI, щоб сервіс розблокували для українців", – заявив 13 січня голова Мінцифри Михайло Федоров.

Один із каналів впливу – Microsoft, який інвестував у ШІ-проєкт Ілона маска і Сема Альтмана $1 млрд. Боняков зазначив, що завдяки гарним стосункам з їхнім інвестором, Мінцифри намагатиметься зрозуміти, чому українці заблоковані.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як скоротилися доходи Кремля через нафтові санкції. Також ми розповідали, як захистити цифровий гаманець від шахраїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.