Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пінний бум в Україні: скільки має коштувати якісне пиво

Процес будь-якого виробництва практично ідентичний, але є лише одна відмінність

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Процес пивоваріння займає близько місяця

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Пиво вважають альтернативою міцним напоям. Здебільшого українці надають перевагу імпортному товару, а також полюбляють "живе пиво", однак є і ті, хто постійно обирає українського виробника. Скоріш за все, це через ціну, адже вона є значно нижчою. Ми вирішили дізнатися, скільки має коштувати справжнє пиво та від чого залежить його вартість.

У цьому питанню сайту Pro Гроші допоміг розібратися маркетинг-директор Underwood Brewery Павло Лінєвич.

Як робиться пиво

Це напій бродіння. Виробляється він з 4 основних інгредієнтів:

  • солод;

  • вода;

  • дріжджі;

  • спеції (хміль, трави, цедра тощо).

Спочатку береться солод. Це зерно ячменю чи пшениці, в якому запущено процес проростання. Треба, щоб зерно виділило живильні речовини. Саме тому його дроблять до певної фракції, а далі змішують з водою в технологічній пропорції.

Після цього це все нагрівається до певних температур – 58, 62 чи 64 градуси, щоб з подрібненого зерна почав виділятися крохмаль і таким чином переходив у воду. Під час дії температури він розпадається на прості цукри. За 8 годин такої варки виходить солодка вода, куди потім додають хміль для гіркоти та аромату, а також дріжджі, які зброджують цю солодку воду та виробляють алкоголь і вуглекислий газ. В кінці можна ще додати різні спеції для цікавішого смаку.

Загалом весь процес пивоваріння займає близько місяця.

Чому ціна на різне пиво суттєво відрізняється

Все залежить від масштабів виробництва та собівартості. Як приклад, візьмемо пиво "Чернігівське", якого багато та воно є в кожному кіоску. Коштує 28,49 гривні за пляшку 0,5 л. І візьмемо продукцію нашого експерта, а саме пиво KYIV LAGER, яке коштує 99 гривень за 0,5 л.

Процес виробництва практично ідентичний. Він відрізняється лише обʼємами.

Якщо ми за певний час можемо зварити 500 літрів пива, то "Чернігівського" за один раз варять 50 тонн. Ця пивоварня за обʼємами більша за нас у тисячу разів, а тому і така різниця в ціні. Коли ми закуповуємо сировину для себе, то ми її беремо небагато, а це одна ціна, а от якщо "Чернігівське" беруть 100 000 тонн, то відповідно, що на такі закупки ціна досить нижча. Виходить, що у них собівартість набагато дешевша, але сировина така сама. Тільки ми використовуємо німецький солод, а вони використовують український, який дешевше, але не такий якісний та стабільний, як німецький.
Павло Лінєвич

Павло Лінєвич

Маркетинг-директор Underwood Brewery

Здебільшого на маленьких виробництвах вся праця ручна. На великому заводі процеси робиться машинами. Також маленькі виробники часто експериментують зі своїм продуктом, наприклад, додають туди фрукти, спеції, заморочуються над дизайном, упаковуванням тощо. А це теж додаткові кошти.

Виходить, що ціна на пиво залежить від багатьох факторів. Єдиної правильної вартості продукту просто не існує.

Чи буває порошкове пиво?

Насправді це міф. Аби зробити таке пиво, то для початку треба взяти пивний порошок, а потім його розчинити у воді. Це нерентабельно, нереально й у нас немає такої технології.

Чому "живе пиво" небезпечне?

У цьому випадку, за словами експерта, добре спрацювали маркетингові хитрощі.

Історія така: є виробництво пива, де не дуже добре слідкують за санітарією. Тобто в них нечисто, нестерильно. Тому, коли вони варять продукт при недотриманні санітарних умов, то воно за 3 дні просто скисає. Це через те, що у пиві заводяться шкідливі бактерії, які роблять його непридатним для споживання, – говорить маркетинг-директор Underwood Brewery.
Павло Лінєвич

Павло Лінєвич

Маркетинг-директор Underwood Brewery

Виходить, що компанії не можуть налагодити стерильну чистоту у себе на виробництві, а саме тому вирішили піти іншим шляхом та перетворити поганий продукт на щось нове та цікаве.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як можуть змінитися ціни на зерно у 2023 році та до чого тут Україна. Також розповідали, що імпорт українського зерна заборонила ще одна держава ЄС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.