Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Стартапи, які обдурили весь світ: які "інновації" пропонували та як покарали засновників

З'ясовували, як вдалось викрити шахраїв, які ховались під модним зараз словом "стартап"

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Стартапи-шахраї, котрі обдурили інвесторів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Останнім часом у бізнесі набуло популярності та стало модним явище стартапів. Про них говорять на телебаченні, видаються книги, часом виникають тематичні ресурси в інтернеті.

Що таке стартап

Слово "стартап" походить від англійського поняття start up – "запускати" і означає щойно створену або таку, що знаходиться на етапі створення, компанію. Мається на увазі, що у цієї компанії є якась бізнес-ідея, яка потребує розвитку та просування, але її творці поки зайняті дослідженнями ринку і пошуком коштів для її реалізації.

Іноді стартапами називають компанії, які збираються запропонувати споживачам інноваційні товари і послуги, але наразі знаходяться в процесі пошуку підходящих бізнес-технологій та фінансової підтримки. Майбутнє таких компаній виглядає невизначеним.

Коли виникло поняття "стартапу"

Поняття "стартап" виникло в 30-ті роки минулого століття в Америці. Саме тоді два студенти – Хьюлетт і Паккард – заснували маленьке підприємство і назвали його "start up". Виявилося, що у компанії велике майбутнє – зараз вона відома під ім’ям Hewlett-Packard, або HP.

Експерти Investment fund розповіли про стартапів, які насправді виявились шахраями.

WEWORK

Вихід цього стартапу оцінювався в цілих 47 млрд доларів, на IPO це стало найочікуванішою подією 2019 року. Однак, після невдалої спроби розміщення акцій компанії, стало відомо про серйозні фінансові проблеми всередині неї. До того ж, засновник Нейман виявився справжнісіньким шахраєм.

Bouxtie

Спочатку цей стартап задумувався як додаток для продажу цифрових карток для роздрібних торговців. Однак, ідея виявилась вкрай примітивною та зовсім неприбутковою. Тому засновник вирішив схитрувати та підробити банківські виписки – він замінив реальний баланс стартапу з 7,6 тисяч доларів на цілих 2 мільйона. Також власник показав фальшиві пропозиції, які начеб-то були отримані від великих корпорації, готових придбати його проєкт навіть за 150 мільйонів доларів. За це його жбурнули до в’язниці та зобов’язали сплатити велику компенсацію.

MOZIDO

Цей стартап, який пропонував сервіс мобільних платежів, став дуже популярним із появою можливості проводити фінансові операції за допомогою телефонів. Однак, за лаштунками, засновник Майло Ліберті просто створив низку підставних компаній, куди переказував кошти. У 2018 році його звинуватили в шахрайстві та в тому, що він обдурив сотні інвесторів та вкрав у них 48 мільйонів доларів.

Nikola

Хто б міг подумати, цей стартап ледь не став конкурентом Tesla – у 2016-2020 роках ця компанія представила низку концепцій автівок із нульовим рівнем шкідливих викидів. Однак, у 2020 році аналітична компанія Hindenburg Research розвінчала брехню Nikola – як виявилось, у шахраїв не було фірмового акумулятора та можливостей для виробництва водню. Всі демонстративні відео автівок виявились підробкою.

THERANOS

Цей стартап хотів нажитися на здоров'ї людей та пропонував "інноваційні технологій щодо тестування крові". Ділки стверджували, що розробляють "інноваційний прилад" для аналізу крові, який нібито-то здатен проводити безліч тестів із кількох крапель крові "швидко та дешево". Згодом виявилось, що запатентована технологія тестування крові виявилась фіктивною – аналізи потайки виконувалися на обладнанні конкурентів.

NS8

За іронією долі, цей стартап мав боротися проти шахрайства. Його партнерами були Shopify та Magento. Засновник Адам Рогас підробив фінансові документи, аби залучити кошти від інвесторів. Йому вдалось отримати 150 млн доларів фінансування, 17,5 млн із яких він залишив у себе в кишені. У листопаді 2022 року шахрая засудили до п’яти років перебування під вартою.

Раніше ми розповідали, які бізнеси набудуть ще більшої актуальності після війни. Також сайт Pro Гроші зазначав, як отримати гроші для старту власного бізнесу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.