Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бум стартапів: топ-5 перспективних бізнес-ідей після війни

Розповідаємо, які бізнеси набудуть ще більшої актуальності після війни

Фото: УНІАН, Генштаб, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Який бізнес буде популярним після війни

Фото: УНІАН, Генштаб, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабне вторгнення Росії на територію України завдало колосальних збитків українському бізнесу. Але попри всі труднощі, підприємці намагаються підлаштовуватися під нові реалії та зробити свій бізнес актуальнішим.

Видання Inventure зібрало топ-5 найактуальніших бізнес-ідей після війни, за допомогою яких можна успішно продовжувати свою справу.

Мілітарський одяг та аксесуари

Від початку війни багато швейних фірм та брендів одягу вже переорієнтували своє виробництво під потреби воєнного часу. Деякі зайнялися пошиттям бронежилетів, берців та іншого екіпірування.

На думку експертів, актуальним буде й одяг для цивільних із мілітаристською тематикою та українською символікою.

"Такий одяг також можна продавати за кордоном або виставляти на іноземних аукціонах, де люди з усього світу зможуть вшанувати героїзм українських військових та підтримати економіку країни, де ведуться бойові дії. У моду увійшов камуфляж, кольори українського прапора та темно-зелені "захисні" кольори", – пише видання.

Інфраструктура з бомбосховищами та укриттями

Підвальні приміщення більшості житлових будинків виявилися не підготовленими до того, щоб забезпечити безпечне укриття громадян під час обстрілів.

Експерти роблять прогнози, що як у воєнний час, так і після нього люди віддаватимуть перевагу тим ЖК, у яких буде укріплене підземне паркування та обладнані бомбосховища.

Наприклад, Київська ОВА повідомила про будівництво кількох ЖК для людей з Ірпеня та Бородянки, які втратили житло. На території будуть не лише житлові будинки, а й спеціально обладнані бомбосховища.

Бізнес у сфері виробництва продукції подвійного призначення

Специфіка товарів подвійного використання полягає в тому, що цю продукцію можна використовувати як у цивільних, так і військових цілях.

До них належать такі позиції:

  • різні матеріали, які можуть використовуватися як у побуті, будівельній сфері, так і для виготовлення озброєння (вибухівки та інше);
  • обладнання для виготовлення товарів подвійного призначення;
  • програмне забезпечення, що використовується для різних цілей;
  • електронні пристрої: дрони, апарати нічного бачення та інше.

Виробництво продуктів харчування довготривалого зберігання

З початком повномасштабної війни, попит на продукцію тривалого зберігання значно зріс серед мирного населення і серед військовослужбовців.

Після закінчення війни люди, ймовірно, продовжуватимуть запасатися продукцією тривалого зберігання — консервами, сухпайками, продуктами швидкого приготування, субліматами.

Виробництво будівельних матеріалів та оренда будівельної техніки

Повномасштабне вторгнення Росії завдало колосальних збитків інфраструктурі та житловому фонду України. Відповідно, попит на будівельні матеріали збільшується і так, а після закінчення війни він може ще більше зрости.

Окрім виробництва матеріалів для ремонту та будівництва, можна також займатися їхньою реалізацією, здавати в оренду будівельні інструменти та будівельну техніку, відкрити онлайн-магазин із продажу та оренди пристроїв для ремонту, а також надавати послуги з виконання підрядних робіт.

Де найскладніше вести бізнес

Перед регіональним бізнесом в Україні стоять непрості виклики, адже після повномасштабного вторгнення умови ведення бізнесу значно погіршились. Серед основних проблем – труднощі з логістикою, бронювання співробітників від мобілізації, зниження купівельної спроможності, відтік персоналу за кордон.

Європейська Бізнес Асоціація оцінила досвід роботи компаній у чотирьох стратегічних регіонах, де зосереджені регіональні офіси Асоціації – Львів, Одеса, Харків, Дніпро – та порівняли динаміку розвитку бізнес-клімату.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.