Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Акціонери готові подарувати Альфа-Банк Україна державі – лист Фрідмана НБУ

Найбільший співвласник Альфа-Банк Україна намагається зберегти репутацію банку після введених санкцій

Фото: Альфа-Банк Україна. Колаж: Pro Гроші

Фрідман досі перебуває під санкціями ЄС та США

Фото: Альфа-Банк Україна. Колаж: Pro Гроші

Акціонери Альфа-Банку Україна готові докапіталізувати його на $1 млрд, але також готові подарувати акції банку державі чи іншому акціонеру.

Про це йдеться у листі співвласника банку Михайла Фрідмана голові НБУ Андрію Пишному, копія якого є у розпорядженні агентства "Інтерфакс-Україна".

"На нашу думку, приватні інвестиції – це найкращий варіант… Водночас, якщо уряд України чи Національний банк схилиться до рішення, що Альфа-Банк Україна має контролюватись державою чи іншим акціонером, ми готові безоплатно передати акції банку", – йдеться в документі.

Фрідман аргументує необхідність таких рішень скоординованою медіаатакою проти банку та гучними заявами в пресі щодо його майбутнього, що викликає занепокоєння клієнтів.

У жовтні в Брюсселі заплановані зустрічі представників банку з регуляторними органами ЄС щодо можливості реалізації докапіталізації на $1 млрд за рахунок заморожених санкціями коштів.

Акціонер запевняє, що він ніяк не пов'язує інвестиції в капітал банку зі зняттям персональних санкцій.

"Акціонери з повагою ставитимуться до рішення державних органів передати контроль над банком державі або іншому акціонеру і не оскаржуватимуть рішення в судах", – додав Фрідман.

Він пообіцяв зробити все можливе, щоб перехідний період пройшов максимально комфортно для клієнтів банку.

"Я вважаю, що ми досягли результатів, якими можна пишатися, побудувавши один із найкращих банків у країні. Якщо у нас буде можливість інвестувати в банк та відновлення України — ми підтверджуємо свою готовність, у разі ухвалення рішення щодо націоналізації Альфа-Банку Україна…", – наголосив Фрідман.

Він також висловив сподівання на підтримку співробітників та клієнтів банку з боку НБУ задля координації такого переходу.

Що буде з іншими компаніями Фрідмана в Україні

Київстар

У цього мобільного оператора на початку 2022 року було 26 млн абонентів, а наприкінці травня група нардепів внесла до Верховної Ради постанову із проханням РНБО націоналізувати компанію.

Проте експерти впевнені, що з Київстаром цього не станеться, оскільки він належить не напряму Альфа-Груп, а норвезькій публічній компанії.

Моршинський завод мінеральних вод

Експерти прогнозують, що компанію, скоріше за все, теж націоналізують. Вона є дуже добрим бізнесом, тож на неї досить просто знайти покупця навіть у такий складний час.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, хто вже намагався купити Альфа-Банк Україна. Також ми писали, як у майбутньому зміниться назва банку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.