Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Рекордна пожертва: кошти від продажу "Челсі" Абрамовича готуються передати Україні

Остаточне рішення щодо передачі коштів в спеціальний благодійний фонд мають затвердити в ЄС

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

З рахунку Абрамовича хочуть передати рекордну пожертву Україні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Уряд Великої Британії готується передати 2,3 мільярда фунтів стерлінгів до спеціального фонду як благодійну пожертву постраждалим від війни в Україні. Це кошти від продажу футбольного клубу "Челсі" російського олігарха Романа Абрамовича.

Про це пише The Telegraph.

За даними видання, відповідне рішення про передачу грошей має схвалити Євросоюз. Кошти зберігалися на закритому рахунку протягом восьми місяців, але офіційні особи Вайтхоллу завершують остаточне оформлення документів.

Якщо передача грошей відбудеться, це стане однією з найбільших благодійних пожертв постраждалим від війни в історії.

Джерела The Telegraph повідомили, що новий фонд очікує схвалення Комісії ЄС з питань благодійності. Ускладнюється процес тим, що Абрамович перебуває під санкціями в Європі.

Очікується, що колишній виконавчий директор Unicef UK Майк Пенроуз очолить фонд відповідно до угоди, укладеної у травні минулого року між урядом та Абрамовичем щодо продажу "Челсі".

У найближчі два тижні будуть представлені подробиці про правління та проєкти благодійної організації. Видання також пише, що Пенроуз підтримував постійні контакти з урядом та відвідував Україну протягом 2022 року.

Як відомо, після початку повномасштабного вторгнення РФ Роман Абрамович виставив ФК "Челсі" на продаж і заявив, що весь прибуток з продажу буде переданий благодійному фонду для допомоги жертвам війни в Україні. При цьому влада Великої Британії отримала юридичні гарантії того, що Абрамович не отримає вигоди від продажу "Челсі".

30 травня процес продажу "Челсі" був остаточно завершений. Права власності на клуб перейшли від росіянина Романа Абрамовича до консорціуму Clearlake Consortium, який очолює американець Тодду Бьолі. При цьому гроші від продажу були заморожені на спеціальних рахунках.

Абрамович врятував свої мільярди доларів від санкцій

Як стало відомо виданню The Guardian, за три тижні до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, на початку лютого 2022 року, на офшорних рахунках російського олігарха Романа Абрамовича відбулася стрімка реорганізація.

Бенефіціарними власниками записали сімох дітей олігарха, надавши їм від 51% до 100% власності – починаючи від акцій у російських компаніях і закінчуючи елітною нерухомістю, яхтами, вертольотами та приватними літаками. Загальна вартість цих активів – не менш як 4 млрд доларів.

Росіянин зробив це для того, щоб зміна власника могла створити юридичні труднощі із заморожуванням активів олігарха через необхідність доводити, що майно належить саме йому. Адже багато членів сімей підсанкційних російських олігархів не потрапили під аналогічні обмеження.

Раніше ми розповідали, яких збитків зазнали українські олігархи через війну. Також ми писали про те, хто з мільярдерів найбільше втратив у 2022 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.