Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Знав дату вторгнення. Як Абрамович врятував свої мільярди доларів від санкцій

Російські олігархи заздалегідь підготувалися до ймовірних наслідків повномасштабної війни Росії проти України

Фото: УНІАН, Pexels, Міноборони РФ. Колаж: Pro Гроші

Абрамович готувався до початку вторгнення РФ в Україну

Фото: УНІАН, Pexels, Міноборони РФ. Колаж: Pro Гроші

Російські олігархи знали заздалегідь про дату російського вторгнення в Україну та перевели активи на ім'я своїх дітей, щоб вивести їх з-під санкцій.

Про це повідомляє BBC News.

Агентство боротьби з фінансовими злочинами при казначействі США FinCen опублікувало проміжний звіт про результати розслідування дій російських олігархів напередодні вторгнення Росії в Україну.

FinCen підтверджує інформацію про підозрілі операції з мільярдами доларів на рахунках та у фондах низки росіян.

Як відомо, на початку січня 2023 року видання The Guardian, посилаючись на джерела, які опинилися у розпорядженні редакції, розповіло, що за три тижні до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на офшорних рахунках російського олігарха Романа Абрамовича відбулася стрімка реорганізація.

До лютого Абрамович був єдиним бенефіціарним власником не менше 10 офшорних трастів на Кіпрі та Джерсі.

Проте 4 лютого почалася їхня реорганізація та бенефіціарними власниками записали сімох дітей олігарха, надавши їм від 51% до 100% власності – починаючи від акцій у російських компаніях і закінчуючи елітною нерухомістю, яхтами, вертольотами та приватними літаками. Загальна вартість цих активів – не менш як 4 млрд доларів.

Такі дії знадобилися ще й для того, щоб зміна власника могла створити юридичні труднощі із заморожуванням активів олігарха через необхідність доводити, що майно належить саме йому. Адже багато членів сімей підсанкційних російських олігархів не потрапили під аналогічні обмеження.

За часом ця активність також збіглася з попередженням західних країн про неминучі санкції щодо близьких до російського диктатора Володимира Путіна бізнесменів у разі вторгнення в Україну.

Окрім Абрамовича, ще кілька російських олігархів скористалися такою ж схемою. Проте їхні імена ЗМІ поки що не називають.

Раніше ми писали про те, як війна з Україною вдарила по кишенях російських багатіїв і скільки вони втратили. Також ми розповідали, яких збитків зазнали українські олігархи через війну.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.