Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Податкові перевірки можуть відновити з 1 липня: як до них підготуватися

Маючи уявлення про процедуру планової перевірки, можна заздалегідь підготуватися до візиту податківців

Фото: Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

До податкової перевірки підприємцям треба готуватися завчасно

Фото: Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 1 липня планують відновити документальні планові податкові перевірки. Щоб не виникало проблем під час комунікації з представниками ДПС і процедура пройшла успішно, слід знати деякі нюанси.

Про них розповів радник кримінальної практики юридичної фірми "Міллер" Ілля Воробйов.

Зміст
1.Як дізнатися, що нагряне перевірка
2.Що повинно бути всередині документів
3.Коли можна не впустити податківців
4.Документи, які слід показувати під час перевірки
5.Що слідує після завершення перевірки

Як дізнатися, що нагряне перевірка

На офіційному сайті Державної податкової служби опубліковані плани-графіки проведення перевірок. Тож щоб заздалегідь почати підготовку до приходу "гостей", перегляньте документи та знайдіть своє підприємство у переліку.

Якщо ж це не зробили, не хвилюйтеся, бо відповідно до законодавства керівника повинні повідомити про перевірку не пізніше ніж за 10 календарних днів. Будуть надіслані копії наказу та письмового повідомлення, де вказується дата початку проведення інспекції.

Коли ж на підприємство вже навідаються податківці, вони мають надати обов’язкові документи, а саме:

  • копію наказу;
  • письмове направлення;
  • службове посвідчення.

Що повинно бути всередині документів

Завжди уважно читайте надані папери, бо за неправильного заповнення ви отримаєте підставу для оскарження в суді. Отже письмове направлення повинно містити:

  • дату видачі;
  • назву контролюючого органу;
  • реквізити наказу про проведення перевірки;
  • назву та реквізити підприємства чи ФОП;
  • мету, вид, підстави, дату початку та тривалість інспекції;
  • посаду і прізвище особи, яка здійснюватиме перевірку.

Також документ не дійсний без підпису керівника органу, його заступника чи уповноваженої особи, та без печатки податкової.

Після ознайомлення з направленням вам запропонують поставити підпис із зазначенням дати та часу прочитання. Погодившись, цим ви фіксуєте початок податкової перевірки. За умови відмови підписати документ представники контролюючого органу складуть відповідний акт, що також слугуватиме підставою для початку інспекції. Тобто відтермінувати чи скасувати її змоги немає.

Копія наказу має містити коректні дані особи, яку перевіряють, а саме адресу об'єкту, тривалість перевірки, підстави, мету тощо. Ця інформація є підґрунтям того, що підприємство повинно надати за вимогою податківців. Наказ теж не дійсний без підпису та печатки.

Коли можна не впустити податківців

Лише за умови відсутності зазначеної документації або якщо вона заповнена неправильно. Ці порушення треба фіксувати всіма можливими засобами, зокрема фото- чи відеозйомкою. Просто за бажанням відмовити представникам органу не можна, інакше вони накладуть арешт на майно та звернуться в суд для арешту рахунків.

Документи, які слід показувати під час перевірки

Вони мають відповідати предмету перевірки, який зазначено в наказі. Якщо вас просять показати документацію, що не пов’язана з предметом, маєте право відмовити. Також не завадить фіксувати все, що опиняється в руках податківців. Це стане в нагоді, якщо доведеться доводити неправомірність їх дій та рішень у суді.

Що слідує після завершення перевірки

Є два сценарії. Перший – виявлення порушень вимог законодавства. В такому разі буде складено акт. Другий – проблем не зафіксовано. Тоді податківці видадуть довідку про успішне проходження процедури.

Аби вас не застали зненацька, готуйтеся до відвідування співробітників податкової служби завчасно. Так ви зменшите рівень стресу, зможете дати працівникам чіткі вказівки. Успіх інспекції багато в чому залежить від розуміння того, що відбувається навколо, та впевненості у власним діях.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що пільгові податки можуть скасувати 1 липня та розповідав, як перейти з 2% на 5% і скільки є часу. Також ми повідомляли, у якому випадку не нарахують штрафні санкції та пені для платників податків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.