Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Влітку деяким ФОПам "буде гаряче": які податкові зміни їм загрожують

У липні готується скасування довоєнних податків, що може бути проблематичним для ФОПів на спрощеній системі оподаткування

Фото: Pexels, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Підприємцям влітку треба готуватися до змін у системі оподаткування

Фото: Pexels, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Законопроєкт №8401 передбачає, що з 1 липня поточного року деякі податкові спрощення скасовуються. Йдеться, зокрема, про повернення довоєнного ЄП для ФОПів 3 групи – 5% від доходу. Але це загрожує новоствореним підприємцям проблемами.

Деталі розповів податковий радник Сергій Брояков.

Нагадаємо, з 1 квітня 2022 року фізичним особам-підприємцям дозволили перейти на пільгову ставку оподаткування – 2%. Окрім ставки єдиного податку це мало ще одну важливу перевагу – відсутність лімітів на річні обсяги доходу. Тобто платники можуть не стежити за тим, скільки заробляють протягом звітного періоду.

Водночас у разі повернення "старих" податків це питання виникне і стане загрозливим. Наразі немає пояснення, від якого числа рахуватимуть ліміт – з 1 січня 2023 року чи з 1 липня, коли відбудеться скасування. Бо в першому випадку тих ФОПів, які з початку року встигли заробити понад 7 818 900 гривень (ліміт доходу для 3 групи), автоматично переведуть на загальну систему оподаткування.

Така проблема цілком загрожує IT-підприємцям, розмір заробітків яких досить високий. Втім є ще одна умова, через яку можна опинитися на загальній системі, а не на ЄП 5%: новостворені ФОПи одразу після подачі заявки на оформлення третьої групи перейшли на спрощену систему оподаткування.

"Нормами ПКУ для новоствореної фізичної особи-підприємця передбачено, що людина, яка протягом десяти днів з дня її державної реєстрації подала дві заяви – щодо застосування ставки 5% доходу, а потім 2% доходу (або навпаки), буде зареєстрована платником єдиного податку третьої групи за ставкою, зазначеною в заяві, яка подана останньою", – зауважив експерт.

Іншими словами, існує ризик, що через надто швидкий перехід відбудеться автоматичне переведення на загальну систему оподаткування.

Які податки сплачуватимуть підприємці в червні

Змін відносно травневих розмірів не станеться. ФОПи І групи мають сплатити:

  • єдиний соціальний внесок – 1 474 гривні;
  • єдиний податок – 268,4 гривні.

ФОПи ІІ групи:

  • ЄСВ – 1 474 гривні:
  • ЄП – 1 340 гривень.

ФОПи ІІІ групи:

  • ЄСВ – 1 474 гривні;
  • ЄП – 5% від доходу, або 3%, якщо додатково сплачує ПДВ (2% на спрощеній системі).

Втім до 1 липня сплачувати єдиний податок ФОПи І та ІІ групи можуть добровільно. Тобто підприємці самостійно вирішують, чи виконувати цей податкове зобов’язання. Рекомендується покривати внесок, якщо дохід дозволяє, аби поповнювати державний бюджет.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що змінилося для підприємців під час війни. Також ми повідомляли, що для українців розсекретили важливу інформацію та розповідали, куди відкрила доступ податкова.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.