Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ФОПи і мобілізація: що змінилося для підприємців під час війни

Від початку воєнного стану підприємці отримали чимало пільг і спрощень від держави

Фото: Unsplash, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Від початку війни підприємцям змінили податки та застосували спрощення

Фото: Unsplash, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

ФОПам дозволили не сплачувати деякі податки, їм не нараховують заборгованості та штрафи за відсутність реєстратора розрахункових операцій, не проводять документальні перевірки на порушення законодавства. Як видно, змін відбулося чимало, хоча деякі спрощення перестануть діяти вже через кілька місяців.

Сайт Pro Гроші розповідає, як податкове законодавство адаптували до умов воєнного часу.

Зміст
1.Особливості адміністрування податків
2.Єдиний податок
3.Єдиний соціальний внесок
4.Реєстратор розрахункових операцій

Особливості адміністрування податків

Більшість змін після оголошення воєнного стану зазнали процедури контролю та обліку платників податків, а також адміністрування. По-перше, до завершення воєнного стану зупинено перебіг податкових строків, визначених законодавством. Йдеться, наприклад, про строки давності.

По-друге, ФОПам не нараховують пеню, а вже нарахована підлягає списанню, якщо порушення виникло в результаті введення воєнного стану.

По-третє, встановили мораторій на здійснення документальних податкових перевірок, наприклад, щодо правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску. Водночас у травні 2022 року відновили перевірки податкової звітності (законопроект № 7360).

По-четверте, держава слідкує за дотриманням підприємцями встановлених фіксованих цін на деякі товари. Також платники мають право не виконувати податкові зобов’язання протягом визначеного періоду, якщо така можливість у них відсутня через активні бойові дії або воєнний стан загалом. Наостанок, до липня 2022 року на ФОПів не накладали штраф, якщо вони допустили помилку у звітності.

Єдиний податок

15 березня 2022 року ухвалили Закон, який передбачив нові особливості податкових обов’язків. Відповідно до нього з 1 квітня минулого року фізичні особи-підприємці І та ІІ групи можуть не сплачувати єдиний податок, тобто його покриття стало добровільним. Українці, які обрали варіант не платити під час війни, також не заповнюють декларацію за вказаний період.

Платникам єдиного податку III групи дозволили перейти на спрощену систему оподаткування та платити ЄП у розмірі 2% доходу. Але здійснити перехід не дозволяється юридичним особам і ФОПам, які займаються обміном іноземної валюти, виробляють (імпортують, експортують, продають) підакцизні товари, видобувають корисні копалини тощо.

Єдиний соціальний внесок

Зміни торкнулися сплати ЄСВ. До Закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" внесли правки, які дозволили всім ФОПам, незалежно від системи оподаткування, добровільно вносити Єдиний соціальний внесок. Нагадаємо, це потрібно для нарахування страхового стажу.

Влада планує відмовитися від пільг для підприємців уже в липні поточного року. З 1 числа ФОПам скасують добровільну сплату ЄП, повернуть перевірки на порушення законодавства, заберуть можливість застосовувати спрощену систему оподаткування, штрафуватимуть за відсутність РРО.

Реєстратор розрахункових операцій

Підприємці могли не переживати за санкції щодо порушення вимог ЗУ "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій", адже тимчасово (до припинення чи скасування воєнного стану) їм не нараховували штрафи за діяльність без РРО. Втім невдовзі це зміниться.

Встановити касовий апарат необхідно фізичним особам-підприємцям II,II та IV груп, незалежно від виду діяльності та обсягу доходу. Також потреба розповсюджується на ФОПів на загальній системі оподаткування.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що від податку на землю звільнили деяких українців і розповідав, кому не треба сплачувати у 2023 році. Також ми повідомляли, що автоматичний податковий обмін може залишити деяких українців без виплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.