Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підтримка бізнесу під час війни – що необхідно для підприємництва

Після закінчення воєнного стану варто повернутися до норм, які діяли до початку війни, говорить експерт

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Необхідно знижувати адміністративне навантаження на підприємців

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Підтримка підприємництва повинна стати пріоритетом в умовах війни. Однак для цього необхідно зробити кілька важливих кроків.

Про це НВ розповів старший економіст Центру Економічної Стратегії Юрій Гайдай

В умовах війни, коли підприємці страждають від зменшення попиту, втрати активів, людського капіталу, перебоїв з електропостачанням, пріоритетом регуляторної політики має бути збереження та підтримка підприємницької активності.

Якщо врахувати, що простору для зниження податків немає, то необхідно знижувати адміністративне навантаження на підприємців, говорить експерт.

Що варто зробити

"Після закінчення воєнного стану варто повернутися до норм, які діяли до початку війни. У рамках законопроєкту 8401 скасовуються деякі ставки ЄП та можливість для ФОПів не сплачувати податок. Також поновлюються штрафні санкції та документальні перевірки", – запевняє старший економіст.

Теж необхідно провести реформу спрощеної системи оподаткування. Все для того, аби звузити простір для збуту нелегальної продукції та продукції тіньового виробництва. Варто й змінити розподіл податків між державними та місцевими бюджетами для створення додаткових стимулів для місцевої влади покращувати місцеві умови ведення бізнесу.

Не треба забувати й про те, щоб зберегти норму про прийняття на роботу будь-якої категорії працівників із випробувальним терміном. Це додає гнучкості ринку праці, дозволяючи роботодавцям перевіряти кваліфікацію працівників та не витісняючи "захищені категорії" працівників із ринку праці.

Топ-5 найчастіших помилок у податковій звітності

Раніше ми вже писали про те, що під час перевірок податкових документів нерідко виявляють типові помилки. Представники ДПС склали список порушень, до яких найчастіше вдаються платники.

Зверніть увагу, що повний перелік обов’язкових реквізитів міститься в п. 48.3 статті 48 Податкового кодексу України. Отже, серед найбільш популярних помилок у деклараціях наступні:

  • неправильна дата подання звіту;
  • повне ім’я посадових осіб замість ініціалів і прізвища;
  • невірне найменування контролюючого органу, до якого подається звітність;
  • скорочена назва платника податків замість повного найменування;
  • відсутність інформації про додатки до документа.

Також важливо правильно заповнити такі відомості:

  • тип документа (звітний, уточнюючий, звітний новий);
  • звітний період;
  • код платника податків згідно з ЄДРПОУ або серію та номер паспорта (для осіб, які з релігійних переконань відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків);
  • місцезнаходження платника;
  • підписи фізичної особи та/або посадових осіб, засвідчені печаткою (за наявності).

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деяким українцям потрібно сплатити податок на авто. Також ми повідомляли, що в Україні хочуть підвищити мінімальну зарплату та розповідали, як це вплине на розмір ЄСВ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.