Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підприємцям на замітку: топ-5 найчастіших помилок у податковій звітності

Якщо податкова декларація містить неправильні реквізити, її не вважатимуть дійсною

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як найчастіше помиляються платники податків, заповнюючи декларацію

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

При заповненні податкової звітності нескладно вказати помилкові дані чи неправильно заповнити обов’язкові поля. У разі відсутності деяких реквізитів чи їх невірного написання така декларація вважатиметься недійсною.

Про це пишуть фахівці Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків.

Під час перевірок податкових документів нерідко виявляють типові помилки. Представники ДПС склали топ-5 порушень, до яких найчастіше вдаються платники. Зауважимо, повний перелік обов’язкових реквізитів міститься в п. 48.3 статті 48 Податкового кодексу України. Отже, серед найбільш популярних помилок у деклараціях наступні:

  • неправильна дата подання звіту;
  • повне ім’я посадових осіб замість ініціалів і прізвища;
  • невірне найменування контролюючого органу, до якого подається звітність;
  • скорочена назва платника податків замість повного найменування;
  • відсутність інформації про додатки до документа.

Неточність в обов’язкових реквізитах призвете до того, що податкову звітність не приймуть у контролюючому органі, після чого доведеться переробляти документ, виправляючи помилку. Варто бути пильним при заповненні декларації та у випадку наявності уточнюючих запитань звертатися за допомогою до свого податкового координатора.

Окрім п’яти вищевказаних, важливо правильно заповнити такі відомості:

  • тип документа (звітний, уточнюючий, звітний новий);
  • звітний період;
  • код платника податків згідно з ЄДРПОУ або серію та номер паспорта (для осіб, які з релігійних переконань відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків);
  • місцезнаходження платника;
  • підписи фізичної особи та/або посадових осіб, засвідчені печаткою (за наявності).

Звітність ФОПів за перший квартал

У квітні фізичні особи-підприємці мають подавати звітну документацію за перший квартал 2023 року. Це стосується зокрема ФОПів 3 групи на 2% та 5% оподаткування. Плюс бізнесу треба заплатити єдиний соціальний внесок до 19 квітня у розмірі 4 422 грн. Звісно, якщо вони не користуються пільгою та вносять платежі.

Отже, ФОПи 3 групи на 2% оподаткування повинні відзвітувати до 20 квітня за доходи у березні, вказавши точну суму надходжень та необхідну частку податку. Заплатити варто до 28 квітня поточного року. Якщо ФОП перебуває на 5%, треба до 19 травня внести єдиний податок за І квартал 2023 року.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деяким українцям потрібно сплатити податок на авто. Також ми повідомляли, що в Україні хочуть підвищити мінімальну зарплату та розповідали, як це вплине на розмір ЄСВ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.