Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пастка для ФОПів? Що відбувається з податками в Україні та до чого готуватися

Разом з експертом розібралися, чому в Україні вирішили повернути довоєнну систему оподаткування та чи зміниться щось для ФОПів після війни

Фото: ДПСУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Влада не мала можливості відмовитися від повернення довоєнних податків

Фото: ДПСУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 1 серпня 2023 року запроваджуються зміни для ФОПів, а саме скасування пільг та повернення на довоєнну систему оподаткування. Таке рішення влада ухвалила для того, аби не втратити фінансову підтримку з боку міжнародних партнерів.

Про це сайту Pro Гроші розповів доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Чому бізнесу повернуть довоєнні податки?


За словами експерта, це було однією з вимог Міжнародного валютного фонду (МВФ). Зокрема Україна має скасувати пільги, повернути декларування, податкові перевірки, довоєнні податки тощо. Такі вимоги були висунуті задля забезпечення подальшого співробітництва та фінансування нашої держави.

Тобто, на цю ситуацію не потрібно дивитися з боку, нібито хтось в уряді закручує гайки бізнесу. Наша влада не мала можливості якось відтермінувати цю процедуру або відмовитися від неї, адже від таких рішень залежить подальше надходження іноземних грошей в Україну.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Як зазначив економіст, наша країна зараз дуже залежить від зовнішнього фінансування. Якби влада відмовилася виконувати таку вимогу МВФ, то, скоріш за все, ми б залишилися без грошової підтримки з боку міжнародних партнерів.

Що чекатиме на ФОПів після війни?


Якщо зараз країна повертає довоєнні умови оподаткування, то не виключено, що така ж структура залишиться й після закінчення війни. Але точно спрогнозувати, що саме чекає на підприємців після перемоги України, дуже важко.

На мою думку, не варто вважати, що буде щось жахливе після війни, як мінімум все залишиться на довоєнному рівні. Щоб дати чітку відповідь, чи зміниться щось для ФОПів, потрібно розуміти, коли та як закінчиться війна, якими будуть вимоги щодо відбудови України, зокрема з боку міжнародних партнерів тощо, – зазначив економіст.

Він також додав, що навіть у разі, якщо для підприємців запланують запровадження якихось нововведень, то про це повідомлятимуть заздалегідь. Але поки що немає конкретних передумов для того, аби запевняти, що після війни зміни для ФОПів точно відбудуться.

Раніше ми розповідали, до кого прийде податкова з перевірками у 2023 році. Також ми писали, які зміни передбачені для ФОПів з 1 серпня. Більше про податки в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.